БЕТМЕН У РАСКОШНОЈ ВИЗУЕЛНОЈ БОМБИ Приказ стрип албума „Ноћ мрачног витеза“

Categories КритикеPosted on

Пише: Илија Бакић

 

Сценарио/цртеж Џок; издавач Чаробна књига, 2023

У галерији најпопуларнијих стриповских супер јунака редовно се, већ деценијама, појављује и један уљез! То је Бетмен. Сви поштоваоци човека-шишмиша знају да он није натчовек али га већина ипак доживљавао као таквог. Да ли је то због импозантног костима, сваковрсних „геџета“ на челу са „опаким“ Бетмобилом, које користи против својих мање и више бизарних непријатеља, тек, Бетмен је био и остао својеврсни самопроизведени људски супермен; уосталом, у једној од својих инкарнација он се дружио и тукао са оригиналним Суперменом који, ако ћемо право, и није човек већ ванземаљац који, ко ће га знати зашто, личи на обичне земљане. Како год било да било, Бетмен се појавио 1939. године на страница „Детективских стрипова“ („Detective Comics“ – DC) као заједничко дело цртача Боба Кејна и сценаристе Била Фингера, момака који су у овај лик сместили своје идеје о тајанственом осветнику у мегалополису (а као примере за углед су имали вестерн осветника „Зорооа“ и урбаног осветника „Сенку“; оба узора, у међувремену, поприлично је прекрила прашина).

 

Youtube Screenshot

Бетмен је, дакле, пре и после свега управо то – осветник. Као дечак он је присуствовао убиству својих родитеља са којима се враћао из биоскопа; ситан криминалац хтео је да их опљачка али су ствари пошле по злу и мали Брус Вејн је постао сироче. Све што је надаље, пошто је одрастао под будним оком батлера Алфреда, Брус Вејн радио, као успешни бизнисмен и богаташ, било је да, као добротвор, помаже заједници својим донацијама и пројектима; као маскирани Бетмен, чија је база у дубокој пећини са правим слепим мишевима, он је неуморно чистио улице Готама од пљачкаша, силеџија, насилних лудака… У томе му помаже дечак Робин као и, повремено, кад јој је то по вољи, Бетдевојка. Главни Бетменови непријатељи су егзотично-фатални Џокер, Пингвин, Загонетач, Отровни бршљан, Господин Ледени, Два лица, који сами и са својим бандама прете да изазову хаос и униште узаврели Готам.

Бетменов издавач „DC“ је, пратећи свог највећег стрип конкурента „Марвела“, одржавао серијал замењујући старе ауторе новима који су, опет, доносили свеж сензибилитет на крилима кога и у име кога је Бетмен преживео мноштво реинкарнација у различитим, мање или више компатибилним, рукавцима основне приче. Ове су трансформације изузетно добро прихваћене од нових генерација читалаца које су тражиле атрактивне јунаке неоптерећене досадном прошлошћу; на стрип форму надовезале су се, још од 1940-тих радио и ТВ серије односно целовечерњу, високобуџетни филмови. Бетмен је у Нови миленијум ушао као широм света препозната икона популарне културе која још није за бацање, односно која има шта да понуди знатижељним конзументима различитих медија.

Youtube Screenshot
Youtube Screenshot

Из богате понуде стрипова о Бетмену агилна „Чаробна књига“ је у својој библиотеци „DC Gold Hot – Колекција најновијих изабраних прича из DC мултиверзума“ љубитељима понудила албум „Бетмен: Ноћ мрачног витеза“ аутора Џока; реч је о мини серији у три наставка, оригинално објављеној 2022. године коју је у потпуности осмислио и нацртао Џок, што је уметничко име Марка Симпсона (1972), прекаљеног цртача и илустратора насловних страна, који је каријеру започео у легендарном магазину „2000 АД“ и наставио да ради за „ДЦ“, „Марвел“. Џок је препознатљив по раскошном цртежу, необичном кадрирању и нетипичном, амбициозном коришћењу боја.

Основна прича „Бетмена: Ноћи мрачног витеза“ је обећавајуће интригантна: метаљудског суперзликовца познатог као ЕМП потребно је, током ноћи, преместити из „Аркам“ луднице, у којој је затворен у специјалну привремену затворску ћелију (која га „смирује“ изолујући га од свих облика енергија којима се ЕМП храни) у сталну ћелију у затвору „Блекгејт“. Све је то смислила Васкезова, амбициозна политичарка из Затворског бироа која је љути противник Гордона, комесара полиције и Бетмена кога сматра злочинцем. Поворка полицијских возила, у којој је и фарадејски комби са ЕМП-ом, мора да прође кроз цео Готам да би стигла до затвора. Бетмен ће такође пратити колону. Очекује се да пут, уз јако обезбеђење, прође глатко мада се претпоставља да ЕМП-ова банда хтети да ослободи свог шефа док би неке друге банде могле да пожеле да се освете ЕМП-у. Наравно, оно што може да крене наопако кренуће у најгорем могућем смеру…

Pixabay.com
Pixabay.com

ЕМП, ослобођен и конфузан, и рањени Бетмен, беже кроз град у коме нема струје нити ефикасних снага реда а прогањају их све могуће банде и чудовишта подземља. Пут је искушење за све, од зликовца и осветника до надобудне политичарке; свако од њих има своје дилеме и рањива места из прошлости, амбиције и страхове. Питање је само шта је свако од њих спреман да жртвује у име својих циљева…

Све замешатељство, од претећег града у мраку, сваковрсних креатура и физичког насиља до оштрих свађа, дају могућност да се Џок цртачки и колористички размаше. Табле су динамичне, неограничне белим оквирима на ивицама страна, грубе слике необуздане у представљају удараца, разбијања, ломљења структура и кидања крви, прштања крви у дубоком мраку или злослутним сенкама… Вратоломна ликовна разузданост оставља читаоце без даха дарујући им утисак да се налазе на лицу места, у средишту бруталних дешавања. Речи и слике срасле су и немогуће их је одвојити јер дају сасвим нови квалитет који превазилази њихове појединачне вредности. Отуда је  албум „Бетмен: Ноћ мрачног витеза“ компактна целина високог енергетског набоја која тражи преданог читаоца који ће је пратити широм отворених очију.

 

Поделите пост