Две ауторке проглашене за добитнике престижних јапанских књижевних награда

Categories ВестиPosted on

Уврнути роман о прогонитељки и историјска прича о јапанском луткарком позоришту овогодишњи су добитници награда „Акутагава“ и „Наоки“

Поделите пост

Две списатељице овогодишњи су лауреати престижних јапанских књижевних награда „Акутагава“ и „Наоки“. Награђени романи укључују уврнуту причу о прогонитељки, односно повест о драматургу традиционалног јапанског луткарског позоришта.

Нацуко Имамура добитница је награде „Акутагава“ за роман Жена у љубичастој сукњи (Murasaki no sukaato no onna, むらさきのスカートの女), док је Масуми Ошима освојила награду „Наоки“ за роман Планине вира, мужа и жене: огледало врлих жена, реквијем (Uzu Imoseyama Onna Teikin Tamamusubi, 渦 妹背山婦女庭訓 魂結び)

Имамурин роман говори о јунакињи „И“, хотелској чистачици чије је упорно праћење своје комшинице описано у уврнутом хумористичком стилу који је у потпуној супротности са јунакињињим понашањем.

Имамура је свој први роман, назван Амико овде (Kochira Amiko, こちらあみ子) објавила 2011. године и за њега је добила награду „Јукио Мишима“. Претходно је два пута била номинована за награду „Акутагава“.

„Након претходних номинација, мислила сам да ми није суђено да освојим ову награду“, изјавила је гђа Имамура.

Масуми Ошима је своје прво књижевно дело објавила 1992. године. Ни њој ово није прва номинација, у овом случају за награду „Наоки“.

Њен роман доноси причу о Ханђију Ћикамацуу, луткарском драматургу из Едо периода јапанске историје (1603-1868).

Свих шест кандидата за 161. награду „Наоки“ биле су жене, први пут након успостављања ове награде 1935. године.

Награде ће списатељицама званично бити уручене на церемонији која ће се крајем августа одржати у Токију, а обе ауторке ће бити награђене и новчаним износом од милион јена (8.200 евра).

Награда „Акутагава“ успостављена је 1935. године у част јапанског писца Рјуносукеа Акутагаве, чијих је неколико дела преведено и на српски. Награда „Наоки“ назана је по аутору Санјуго Наокију. Обе награде се додељују два пута годишње.

Извор:
japantimes.co.jp

Поделите пост