Двеста цртежа Франца Кафке

Categories ВестиPosted on

Универзитет Јејл недавно је објавио књигу Franz Kafka: The Drawings (Франц Кафка: Цртежи), прву студију посвећену ликовном стваралаштву једног од најзначајнијих писаца модерне књижевности. Уредник издања је Андреас Килхер (Andreas Kilcher), професор на универзитету ЕТХ у Цириху.

Стотине Кафкиних цртежа откривено је 2019. године у једној приватној колекцији. До тада, знало се само за неколико његових ликовних радова. Како истиче уредник издања, иако је Кафка познат пре свега по свом књижевном раду, у питању је био уметник са, како је Кафку описао његов пријатељ Макс Брод, „дуплим талентом“. Као и његова проза, Кафкини цртежи мешају јаву и сан, стварност и фантастику, са снажним елементима гротеске и карневализације. Кафка је цртао током целог живота, а најпродуктивнији је био током студентских дана, између 1901. и 1907.

У књизи се налази преко две стотине Кафкиних илустрација, репродукованих у боји, заједно са појашњењима, биографским напоменама и пропратним есејима А. Килхера и знамените америчке теоретичарке књижевности Џудит Батлер (Judith Butler).

Извор: Yale University Press

Поделите пост