Кад моје уши чују лирику на струју

Categories ВестиPosted on

Нови албум енглеске алт-рок групе Everything Everything, Raw Data Feel (2021), упркос ведрој музици и разиграном ритму бави се темом личне трауме и зависношћу од технологије при покушајима да се изборимо са личним повредама и нервозама.

Током рада на албуму, чланови бенда су имали налет надахнућа. Како би било да овај концепт зависности од технологије даље разраде тиме што ће употребити рачунар као ко-аутора у писању стихова? Фронтмен Џонатан Хигс (Johnathan Higgs), фасциниран тзв. „рачунарском поезијом“, почео је да чита о скриптама вештачке интелигенције које су „писале“ поезију. Преко друштвених мрежа је дошао у контакт са различитим стручњацима из области машинског учења, упознавши се напослетку са Марком Ханслипом (Mark Hanslip), музичарем и истраживачем у Центру за истраживање савремене музике Универзитета у Јорку.

Everything Everything, рок група из Манчестера

Ханслип, који је развио сопствену вештачку интелигенцију за писање поезије, дозволио је члановима групе да употребе његовог рачунарског песника. Упуство за употребу било је једноставно: напуните програм подацима, након чега ће их вештачка интелигенција, путем бесконачних варијација, претварати у оригиналне комбинације стихова.

Хигс је као материјал за поезију одабрао еклектичну мешавину високе поезије, онлајн коментара и техничке документације. Вештачка интелигенција била је нахрањена целокупним уговором о корисничким условима Linkedina, староенглеским епом Беовулф, Конфуцијевим изрекама и са 400.000 постова са 4chana.

Хигс је коментарисао свој избор: „У својим стиховима волим да мешам модерну токсичност, хладноћу технологије и древну митопоетику. Желео сам стога, за почетак, нешто безлично и корпоративно, па сам посегао за Линкдиновим уговором. Потом сам одабрао нешто потпуно супротно, јуначки спев Беовулф. Доза опасног, токсичног и модерног дошла је од неколико стотина хиљада коментара са друштвене платформе 4chan. Напослетку, као филозофску глазуру, одабрао сам Конфуцијеве радове“.

Програмска скрипта задужена за стварање стихова названа је одмиља — Кевин, по једном од ликова који се појављују на албуму. Након што је Кевин примио податке, уследиле су уобичајене муке уметника који се баве рачунарском поезијом: уређивање километара текста како би се, од многобројних бесмислених варијација, дошло до неколико вредних стихова. На крају, Хигс процењује да је вештачка интелигенција допринела са око 5% коначних стихова на албуму Raw Data Feel, као и насловом једне песме: „Software Greatman“; израз је заправо одговор на један егзистенцијалистички компјутерски промпт: „What now?“.

„Кевин“ није био само коаутор песама, већ и један од визуелних дизајнера. Насловница албума, као и неки ефекти у видео-спотовима, створени су уз помоћ модулације различитих визуелних елемената. Након рада на албуму, Кевин није пензионисан: можете га упознати на званичном сајту групе Everything Everything, где и даље генерише нове стихове и слике.

Извори: Guardian, readdork.com

Поделите пост