„Лева рука таме“ Урсуле Легвин у новом преводу

Categories ВестиPosted on

Култни научнофантастични роман чувене списатељице у новом издању

Поделите пост

Контраст издаваштво припремило је ново издање јединственог дела научне фантастике Лева рука таме Урсуле К. Легвин. Књига је први пут објављена 1969. године као део Хаинског циклуса и бави се питањима феминизма, родне равноправности и стереотипима сексуалности. Сматра се једним од најзначајнијих остварења светске књижевности 20. века и кључним делом у развоју фантастичне књижевности.

Негостољубива, ледена планета Гетен настањена је двополним људима, који већину времена егзистирају у бесполном стању, да би у тачно одређеним периодима, узимали одређени пол и били потпуно посвећени само томе. Са таквом популацијом, развија се свет у коме нема ратова, али ни напретка у смислу који је нама познат. На планету стиже амбасадор велике галактичке заједнице назване Екумен, чија је мисија да приволи староседеоце да се прикључе алијанси. Али да би то учинио мора да преброди јаз између сопствених погледа и погледа једне сасвим другачије културе са којом се сусреће.

Познато је да дела Урсуле Легвин обилују антрополошким тропима, а у овом роману славна књижевница беспрекорно разоткрива замке комуникације које пребивају између различитих култура.

Превод новог издања урадио је Дарко Тушевљаковић, који у предговору, између осталог каже: „Лева рука таме је један од романа који, у традицији ремек-дела класичне књижевности, сваким новим читањем откривају читаоцу нешто ново; један је од романа који се радо читају у разним узрастима и животним периодима, и притом сваки пут остављају јединствени, заокружени утисак. Лева рука таме је друштвено ангажован роман, политички роман, мисаони експеримент, филозофски роман, авантуристички роман – и самим тим што јесте толико тога, он измиче јасној класификацији, стоји сам за себе у мору лепе књижевности настале у другој половини минулог века, као део ширих архипелага, али ипак самосталан, довољно снажан да не мора да трага за идентитетом у гомили.“

Извор: Art Anima

Поделите пост