Маргарет Етвуд нова добитница Букерове награде

Categories ВестиPosted on

Једна од најпознатијих светских ауторки награђена је за роман „The Testaments“, који представља наставак њеног дела „Слушкињина прича“ из 1985.

Поделите пост

Добитница престижне Букерове награде за књижевност за 2019. годину је канадска књижевница Маргарет Атвуд. Награду је добила за нови роман The Testaments објављен пре месец дана.

Радња романа се одвија петнаест година од тренутка када се Слушкињина прича завршила. У форми је сведочанстава неколико женских ликова из претходне књиге.

Маргарет Атвуд (79) је најстарија добитница Букерове награде. Награду је освојила и 2000. за роман Слепи убица, а у ужи избор је ушла и са романом Слушкињина прича 1986. године.

У ужи избор номинованих за награду Букер за најбољи роман 2019. године уврштено је шест аутора чија су дела објављена на енглеском језику у Великој Британији. У конкуренцији су били и Бернардин Еваристо, Салман Ружди, Чигози Обиома, Луси Елман и Елиф Шафак. Иако правила то нису дозвољавала, жири је одлучио да Букерову награду поделе Маргарет Атвуд и Бернардин Еваристо, која је тако постала прва жена црне пути овенчана овом престижном наградом.

Нови роман Маргарет Атвуд заинтригирао је пођеднако публику и критику и пре него што се појавио у продаји. Наиме, издавач је строго држао у тајности све информације о књизи, осим њеног наслова, све до дана објављивања 11. септембра у поноћ када је званично почела продаја у Лондону. Чак је и Лагуни рукопис стигао са шифром која је „откључала“ текст за читање и превод тек након што је званично почела продаја књиге.

Роман The Testaments преводи Александра Чабраја, а на српском језику ће се појавити до краја године.

Поделите пост