МАРТИНОВИ ВЕТРОВИ ЗИМЕ НЕЋЕ СКОРО Касним дванаест година са овом проклетом књигом, a и даље се мучим

Categories ВестиPosted on

Аутор серијала „Песма леда и ватре“, Џорџ Р. Р. Мартин, изјавио је да је написао 1.100 страница дугоочекиване следеће књиге „Ветрови зиме“,  наводећи исти број који је навео да има децембра 2022. године. У разговору за Бангкаст, Мартин није дао много наде обожаваоцима који са нестрпљењем очекују „Ветрове зиме“, будући да ова књига која касни већ девет година није много напредовала од прошле, бар што се тиче броја страница.“Главна ствар коју заправо пишем, наравно, јесте иста ствар… Волео бих да могу да пишем брзо као [аутор Последњег краљевства, Бернард Корнвел] али касним дванаест година с овом проклетом књигом и мучим се и даље,“ рекао је Мартин.

„Имам око 1.100 написаних страница али још увек морам да напишем стотине страница више. Књига је огромна. Можда је требало да почнем да пишем мање књиге кад сам почињао, али тешко је. То је главна ствар која доминира највећим делог мог радног живота.“

Мартин је рекао у емисији The Late Show са Стивеном Колбером у децембру 2022. да има „око 1.100, 1.200 страница“ готовo, са још 400 или 500 страница до комплетирања „Ветрова зиме“. Скоро годину дана касније, чини се да аутор и даље има исти број страница.

Pixabay.com
Pixabay.com

Иако тврди да већи део свог радног времена проводи пишући „Ветрове зиме“, Мартин такође сарађује с ХБО-ом како би адаптирао нове spin-off серије „Игре престола“ за биоскопско платно. „Кућа змаја“ је прва серија која је изашла, са другом сезоном која сје најавњена за следећу годину, док је друга серија под називом „Приче о Данку и Јајету“ добила зелено светло за продукцију. Иако се годинама спекулисало о разним spin-off серијама, Мартин је рекао за Бангкаст да се развија чак осам других серија „Игре престола“, од којих је једна „Приче о Данку и Јајету“. То не значи да су сви потврђени и да ће се дефинитивно емитовати, али ХБО и Мартин раде на њима и разрађују логистику с тим циљем.

Пета књига из серије “Песме леда и ватре” Џорџа Мартина “Плес са змајевима”, изашла је 2011, а њен наставак, ни после дванаест година није ни на видику.

Pixabay.com
Pixabay.com

 

Жељно ишчекивање фанова на претпоследњу књигу из саге која је најављена  као “Ветрови зиме” после неколико година претворило се у нервозу, затим су портали и друштвене мреже чекање окренуле на шалу, објављујући безбројне видее и карикатуре у којима Мартин дува балончиће, свира на тимпанима и ради апсолутно било шта што није писање књиге, да би се све на крају преобразило у резигнацију. После (не)званичне објаве да ће књига бити готова у 2016, и затим необјашњивог отказивања промоције до даљњег, медији су углавном дигли руке, и престали да преносе вести о наставку саге, а интересовање фанова је далеко мање него пре.

“Мучим се с њом већ годинама. „Ветрови зиме“ нису роман већ пре збирка романа, од којих сваки има другог протагонисту, а сваки од њих плејаду других споредних играча, анатагониста, и љубавника који их окружују, и сви они заједно плету компликовано ткање насупрот марша времена”, рекао је једном приликом за Гардијан.

На жалост фанова, ако шеста књига икад изађе, питање је да ли ће Мартин уопште  написати финални “Сан о пролећу”, пошто је пре пар година изјавио да не може да планира тако далеко.

 

Насловна слика: Youtube Screenshot_Penguin Random House

 

Поделите пост