Нобеловац Казуо Ишигуро објавио нови роман – дистопијску причу о емпатичном роботу

Categories ВестиPosted on

Британски писац Казуо Ишигуро (Kazuo Ishiguro) објавио је у марту 2021. своју прву књигу након добијања Нобелове награде 2017. године, названу Klara and the Sun (2021, Faber and Faber; срп. Клара и сунце). Издавачка кућа Дерета објавила је да је откупила права за овај роман, и да се српски превод може очекивати за неколико месеци.

У свом осмом роману, Ишигуро, познат по писању у различитим жанровима, вратио се научној фантастици. Главни јунак романа Klara and the Sun је Клара, „вештачки пријатељ“, односно човеколики робот намењен деци. На почетку романа, Клара се налази у продавници пуној других „вештачких пријатеља“, посматрајући свет људи са прозора. Верујући у своју мисију да учини свог будућег власника срећним, млада и невина Клара се нада да ће једног дана открити више о људским осећањима.

Казуо Ишигуро је открио да је овај роман у почетку био замишљен као прича за децу. Ишигуро је намеравао да напише сликовницу о роботској лутки или малој животињи. Када је своју идеју предочио својој кћерци, која је тада радила у књижари, она му је одговорила да то не чини – јер ће прича траумирати децу.

Попут Ишигуровог романа Не дај ми никада да одем (2009, Plato Books; eng. Never Let Me Go, 2005, Faber and Faber), Klara and the Sun је такође мрачна, дистопијска прича. Упркос бајковитом изгледу, овај роман бави се темама попут вештачке интелигенције, афективне роботике, манипулације генима (у роману је описана футуристичка процедура „уздизања“ деце, која их чини интелигентнијим али уз веома штетне последице), и подељеног друштва у којем су машине многе послове учиниле сувишним.

Казуо Ишигуро је Нобелову награду за књижевност добио 2017. године. Његова бројна дела укључују познате романе: Остаци дана (1992, БИГЗ; The Remains of the Day, 1989, Faber and Faber), Не дај ми никада да одем и Закопани џин (2015, Дерета; The Buried Giant, 2015, Faber and Faber).

Извори: The Atlantic, NPR, Time

Поделите пост