Нова књига кинеског нобеловца већ постала бестселер

Categories ВестиPosted on

Кинески аутор Мо Јен (莫言) објавио је у септембру 2020. године прву књигу након што је 2012. добио Нобелову награду за књижевност. Према подацима OpenBooka, збирка приповедака 晚熟的人 (званичан енглески превод A Late Bloomer; срп. незванично Касно одрастање) одмах по објављивању стигла је до самог врха најчитанијих књига у Кини.

Колекција прича Касно одрастање смештена је у пишчев родни град Гаоми у провинцији Шандунг. Јенова књига говори о повратку кући након освајања Нобелове награде, али дело поред мемоарских садржи и фикционалне елементе. То не би требало да чуди имајући у виду претходно стваралаштво овог аутора, чији је рад Шведска академија описала као „халуцинаторски реализам у којем се прожимају народне бајке, историја и садашњица“.

Јен је своје ново дело најавио објавом на кинеским друштвеним мрежама, укључујући и ТикТок, где је његов кратки видео прегледан више од 30 милиона пута.

Поводом изласка ове збирке прича, Јен је коментарисао: „Мој идентитет као писца постао је сложенији након добијања Нобелове награде. У данашњем друштву, када се особа са таквим идентитетом врати у родно место, људи и ствари које сусреће постају много другачији него у прошлости“.

Извор: Publishing Perspectives

Поделите пост