Нови романи Дмитрија Глуховског на српском: „Будућност“ и „Текст“

Categories ВестиPosted on

Дистопијски и криминалистички роман руског аутора у издању Дерете

Поделите пост

У издању Дерете стижу два нова наслова прослављеног руског писца Дмитрија Глуховског, романи Текст (2017) и Будућност (2013). Аутор култног серијала Метро у Тексту по први пут у својој каријери прави одступницу од жанра фантастике и ствара дело које представља симбиозу психолошког трилера и криминалистичког романа.

Радња се одвија у савременој Москви и њеним предграђима, а говори о судару генерација, о немогућој љубави и узалудној освети, и све то пратећи СМС поруке, снимке и мејлове забележене на телефону полицајца који не преза да прекорачи границе реда и закона.

Мобилни телефон је постао резервни магацин душе. У њему су сабрана наша најживља сећања: смех чувамо на фотографијама, а тренутке среће у видео-записима. У препискама су мајчини савети и пословне тајне. У историји интернет претраживача похрањује се све оно што нам је било интересантно. У четовима се налазе изјаве љубави и опроштаји, докази искушења и греха, суза и увреда. Телефон ‒ то сам ја. Ко узме мој телефон, за друге постаје ја. А када то примете, биће већ исувише касно. За све.

Превод с руског језика урадила је Бојана Станковић.

Други роман који нам Дерета представља, Будућност, доноси поетику дистопије по којој нам је Глуховски добро познат. Овога пута радња је смештена у 25. веку, у доба када научна открића успевају да досегну тајну бесмртности. Оно што у почетку изгледа као увод у утопијско друштво у коме ће сви бити заувек млади и лепи, ускоро показује своју другу, мрачнију страну.

Када проблем пренасељености запрети да уништи достигнуте идеале човечанства, европска влада приморана је да донесе одлуку по којој, уколико пар жели да добије дете, један од родитеља мора да се одрекне своје бесмртности. Међутим, у сваком систему постоји неко ко иде против струје и тада на сцену ступа Јан Нахтигал, главни јунак ове антиутопије.

Превод романа Будућност урадила је Весна Стојковић.

Дмитриј Глуховски, руски писац и новинар рођен је 1979. године. Живео је и школовао се у Израелу, Немачкој и Француској. С првим романом, Метро 2033, постаје један од најчитанијих писаца у Русији. Према том роману урађена је и истоимена компјутерска игра. Уследили су романи Сумрак, Метро 2034, Метро 2035, Будућност, Текст. Глуховски је као новинар радио за Euronews, Russia Today и многе друге медије. Живи и ради у Москви.

Извор: Art Anima

Поделите пост