Објављени „Небулозни послови“ антрополошког и анархистичког мислиоца Дејвида Грејбера

Categories ВестиPosted on

Издавачка кућа Геопоетика објавила је српски превод научно-популарне антрополошко-економске студије Дејвида Грејбера (David Graeber) Небулозни послови (пр. Луси Стивенс; Bullshit Jobs: A Theory; 2018, Simon & Schuster). Након књига о историји дуга (Debt: The First 5000 Years; 2011, Melville House), односно о бирократији и бирократским системима (The Utopia of Rules: On Technology, Stupidity, and the Secret Joys of Bureaucracy; 2015, Melville House), ово је треће дело овог аутора писано из угла анархистичке и историјске критике савремених друштвених појава.

Милиони људи имају небулозне послове, форму плаћеног запослења које је, како Дејвид Грејбер каже, „толико бесмислено, непотребно или штетно да чак ни они који га раде не могу да оправдају његово постојање иако, као део услова запослења, осећају обавезу да се претварају да то није случај“. Да поменемо само следеће ликове: саветник за ИТ који је неквалиfiкован за свој посао и који упркос свим настојањима да добије отказ бива унапређен. Запослени који за директне надређене има двадесет и пет менаџера средњег нивоа (а ниједан не одговара на његова питања). Службеник градског водовода, који одлучује да је за њега најбоље да време проводи код куће и проучава свог омиљеног филозофа из седамнаестог века, и који је шест година примао плату, све док на крају неко није приметио да га нема.

Мада рад медицинских сестара, механичара и ђубретара има истинску вредности, њих друштво ниподаштава, док поштује и великодушно плаћа маркетиншке консултанте, адвокате који помажу умањење пореза и политичке анкетаре. Ослањајући се на аргументе политичких мислилаца, филозофа и научника, Грејбер објашњава друштвене и економске последице ових послова и предлаже како да другачије поставимо вредности, тако да више ценимо рад који подразумева креативност и бригу о другима.

Дејвид Грејбер (1961–2020) амерички је политички мислилац, активиста, универзитетски предавач и писац. Након што га је универзитет Јејл отпустио са позиције ванредног професора, Грејбер je постављен за професора антропологије на Лондонској школи економије. Био је један од организатора антикапиталистичких протеста „Окупирајмо Вол Стрит“ 2011. године, као и творац слогана „Ми смо 99 посто“.

Геопоетика је претходно превела његову књигу Утопија правила: о технологији, глупостима, и скривеним радостима бирократије (2016, пр. Луси Стивенс).

Извор: Геопоетика

Поделите пост