ОТЕТИ ЗАПАД ИЛИ ТРАГЕДИЈА СРЕДЊЕ ЕВРОПЕ Изашла Кундерина кратка збирка есеја

Categories ВестиPosted on

 

Кундерина кратка збирка есеја „Отети Запад или Трагедија Средње Евопе“ (Лагуна) – нуди јединствен увид у историју Средње Европе током Хладног рата, периода када је свет био подељен између западних либералних и источних комунистичких режима.

ОТЕТИ ЗАПАД ИЛИ ТРАГЕДИЈА СРЕДЊЕ ЕВОПЕ
ОТЕТИ ЗАПАД ИЛИ ТРАГЕДИЈА СРЕДЊЕ ЕВОПЕ

У јуну 1967. године, убрзо након Солжењициновог отвореног писма о цензури у СССР-у, у Чехословачкој је одржан Четврти конгрес Савеза писаца.

На самом отварању Конгреса Милан Кундера изнео је историјски говор упућен идеолошким цензорима, које назива „вандалима“, проницљив говор који је инспирисао многе, поставши претеча Прашког пролећа 1968. године.

Ако погледамо судбину младе чешке нације, и уопштеније „малих народа“, јасно је – изјављује Кундера – да опстанак једног народа зависи од снаге његових културних вредности. Што захтева одбацивање било каквог мешања идеолога режима.

Есеј из 1983. године, написан на француском у време кад је Кундера већ дуже од деценије у егзилу с друге стране хладноратовске гвоздене завесе, надовезује се на говор из 1967.

Са жестином коју јасноћа аргумента не успева да прикрије, Кундера оптужује Запад у име Средње Европе (Мађарске, Пољске, Чехословачке), која му по својој културној традицији потпуно и одувек припада, али коју тај исти Запад види једино кроз политички режим, дакле само као део Источног блока, а не као отети део и само средише западне културе.

 

Насловна фотографија: Pixabay.com

Поделите пост