Плакање уз књиге на ТикТоку: Добро за душу, а добро и за књиге

Categories ВестиPosted on

Генерације нас су научене да је срамота плакати у јавности. Али на ТикТоку, нарочито на књижевном делу ове мреже колоквијално званом „BookTok“ плакање надахнуто књигама је уобичајено. Међу најпопуларнијим делима за плакање су дела омладинске (YA) ауторке Колин Хувер (Colleen Hoover), чија су дела на српском до зада објављивали Дерета (Безнадежни, 2013, прев. Јелисавета и Милан Ђурић) и Лагуна (Сурова љубав, 2018, прев. Дијана Ђелошевић; Са нама се завршава, 2020, прев. Иван Јовановић; Верити, 2021, прев. Марко Младеновић).

Снимци под ознаком #CoHo, често праћени тужном музиком, плачућим емоџијима и подједнако уплаканим читатељкама у овом тренутку имају преко шездесет милиона прегледа на ТикТоку. Обожаваоци Колин Хувер, који себе називају „КоХорта“, не праве само класичне кратке приказе или препоруке књиге, већ и праве мале драматичне игроказе, попут снимака како ридају током последњих страница романа, или где упоређују сопствене реакције непосредно пре и непосредно након читања књиге г. Хувер. Као и у случају остатка BookToka, под хештегом #CoHo створила се читава креативна књижевна подкултура.

@eloisehamp i cried for over an hour after… yup? #itendswithus #uglylove #colleenhoover #CoHo #booktok #books #sadbooks ♬ original sound – ash?

Заједница ТикТок обожаваоца прозе г. Хувер један је од важних чинилаца њеног успеха. Колин Хувер једна је од савремених аутора попут Ендија Вира (Andy Weir) и Е. Л. Џејмс (E. L. James) који су се лансирали у стратосферу књижевног успеха без помоћи традиционалних издавачких кућа. Да се подсетимо: Енди Вир је свој првенац, научнофантастични роман Марсовац (2014, Evro Book, прев. Јана Туфегџић; The Martian, 2011), самоиздао као електронско издање на Амазону, за свега 99 центи (отприлике сто динара), након што су га одбили сви издавачи којима је претходно послао рукопис. Марсовац је убрзо постао бестселер, а само неколико година након објављивања на основу њега је снимљен високобуџетни холивудски филм са Метом Дејмоном у главном улози. Е. Л. Џејмс је свој бестселер, Педесет нијанси сиве (2012, Лагуна, као Педесет нијанси Сива, прев. Ели Гилић; Fifty Shades of Grey, 2011), који је такође адаптиран у финансијски успешан холивудски филм, прво написала као фан-фикцију на тему Сумрак саге Стефани Мејер (Stephanie Meyer), а потом, у коначном облику, објавила на свом сајту као е-издање.

Колин Хувер је имала сличан пут. Свој први роман, Slammed (срп. Одаламљени) самостално је објавила 2012. јер је желела да подели причу са својом баком, која је недавно купила е-читач. У том тренутку, г. Хувер је живела у приколици у источном Тексасу заједно са мужом и синовима. За свега неколико месеци, њен роман је постао бестселер. Идуће године је дала отказ и у потпуности се посветила писању, и до сада је објавила преко двадесет романа и новела. Колин Хувер сада има своје запослене, канцеларијски простор преко пута своје куће, и добротворну организацију Bookworm Box која је сакупила преко милион долара.

Колин Хувер / Colleen Hoover (1979, Селфур Спрингс, САД)

ТикТок можда није учинио г. Хувер бестеслер ауторком, али јој је несумњиво увећао популарност — нарочито током пандемије, када је дошло до глобалног повећања интересовања за књижевност. Према подацима NPD Bookscan, аналитичке компаније посвећене истраживању трендова и продаје у књижевној индустрији, препоруке и прикази на ТикТоку су почетком 2021. погурали многа старија издања на списак најпродаванијих издања. На бестселер лествице тако су доспели романи Ахилова песма Маделин Милер (2021, Лагуна, прев. Невена Андрић; Madeline Miller, The Song of Achilles, 2011, HarperCollins), Лажљивци Емили Локхарт (2016, Вулкан, прев. Александра Голубовић; E. Lockhart, We Were Liars, 2014, Delacorte Press) и Обојица на крају умиру Адама Силвере (2018, Публик практикум, прев. Јелена Радојичић; Adam Silvera, They Both Die at the End, 2017, HarperTeen). Продаја књига г. Хувер је 2021. порасла за 693% у односу на 2020, а роман Са нама се завршава (It Ends With Us), објављен 2016, продао се у 768.700 примерака, чак осамнаест пута више него претходне године.

Оволики скок у продаји није проузрокован само мемима и пролазним трендовима на друштвеним мрежама. Читаоци романа г. Хувер истински уживају у њеним делима, која у себи прожимају емотивне љубавне приповести са тешким темама попут породичног насиља. Утицај на популарност међу читаоцима сигурно има и сама појава Колин Хувер, која је у интервјуима и постовима на друштвеним мрежама пријатна, отворена и без вештачког улепшавања. На њеним снимцима могу се видети неопрани судови и неред који је оставило њено троје деце. Сама г. Хувер се често шали на сопствени рачун, али и отворено прича о својим трагичним искуствима попут насилног оца којег је њена мајка напустила повевши за собом Колин која је тада још била беба. Колин Хувер такође негује и присан однос са својим обожаваоцима, па је тако седамнаестогодишњој девојци која је поставила тикток себе како три минута плаче након читања Са нама се завршава, поклонила потписан примерак књиге. Такође ју је, наравно, и запратила на ТикТоку. „Био је то најјачи fangirl тренутак који сам икада доживела“, рекла је пресрећна читатељка.

Извор: Washington Post

Поделите пост