Птичја граматика

Categories ВестиPosted on

Један јапански орнитолог можда је по први пут доказао да животиње међусобно комуницирају користећи речи и граматику.

Тошитака Сузуки, доцент Хакуби центра за напредна истраживања Универзитета у Кјоту, почео је да се занима за јапанске сенице током друге године студија на Научном факултету Универзитета Тохо. У шуми близу одмаралишта Каруизава, једна сеница се изненада огласила нарочитим зовом „хии-хии“, након чега је читаво јато одлетело. Одмах затим, на небу се појавио соко, природни непријатељ сенице.

Уверен да сенице користе различите зовове у различитим приликама, Сузуки се бацио на експерименте. Од тада, овај истраживач користи шуме као своју лабораторију, проводећи у њима шет до осам месеци годишње.

На почетку, Сузуки је започео рад на доказивању да птице користе различите „речи“. Испрва је испробавао претпоставку да зов „ђа-ђа“, којим су се сенице оглашавале када би се појавила змија, дословно значи „змија“. Сузуки је поставио препарирану змију изнад једног гнезда и потврдио да сенице заиста праве „ђа-ђа“ звук. Птице нису правиле исти звук са другим препарираним предаторима попут сокола.

Тошитака Сузуки се нада да у будућности продуби своје истраживање птичјег језика

Потом, Сузуки је пуштао снимак зова „ђа-ђа“. Чувши га, птице су загледале испод гнезда и по земљи, баш као да траже змију. Само по себи ово ипак није потврдило да је „ђа-ђа“ права реч. Како је Сузуки рекао, птице су „можда имале рефлексивну навику да гледају доле“.

Тада се досетио још једног експеримента. Окачио је штап са врпцом за стабло дрвета, полако га повлачећи — опонашајући кретање змије уз дрво — истовремено пуштајући исти „ђа-ђа“ зов са звучника. У већини случајева сенице су прилазиле штапу и наизглед га испитивале. Како је г. Сузуки закључио, сенице су, након што су чуле „ђа-ђа“, мислиле да је змија близу, због чега су проверавале штап.

Резултати истраживања Тошитаке Сузукија објављени су у Proceedings of the Natural Academy of Sciences of the United States of America. Јапанска сеница тако је постала прва животиња за коју је доказано да користи речи.

Сузуки је такође истраживао специфичну птичју „граматику“. Током испитивања се усредсредио на карактеристичан зов којим се сенице оглашавају када терају своје природне непријатеље: „пии-цупи, ђи-ђи-ђи“ (опрез, окупљање). Када чују ове звуке, сенице се згрну око свог природног непријатеља и прете им, истовремено пазећи на своје окружење. Међутим, птице нису деловале узбуњено, нити су се окупљале, када је ред речи био замењен са „ђи-ђи-ђи, пии-цупи“. Г. Сузуки сматра да је то због тога што птице не препознају само поједине „речи“, већ и и њихову „граматику“.

Постоје бројни извештаји о животињама које се наводно споразумевају сопственим „језиком“, али ниједан од ових случајева није научно потврђен. Према речима Сузукија: „Истраживања животињског језика нису много одмакла због претпоставке да су људи потпуно другачији од животиња. Надам се да ће мој метод бити користан другим истраживачима“.

Будући циљ Тошитаке Сузукија је стварање поља које је назвао „животињске лингвистике“ са циљем да продуби људско разумевање животињске комуникације.

Извор: 毎日新聞 (Mainichi Shimbun)

Поделите пост