Студија о С. Гринблата о Шекспировим краљевима, демагозима и тиранима

Categories ВестиPosted on

У преводу на српски (прев. Владан Стојановић) и у издању Вулкана, објављено је нова студија књижевног историчара Стивена Гринблата (Stephen Greenblatt) о стваралаштву Вилијема Шекспира, под називом Тиранин: Шекспир о политици.

Испитујући психу и психозе ликова попут Ричарда Трећег, Магбета, Лира или Кориолана, Гринблат описује на који је начин Вилијем Шекспир подробно проучавао жудњу за апсолутном моћи, као и пошасти које су задесиле друштва у којима су ови ликови владали. Књига Тиранин доказује да је Шекспиров рад остао актуелан све до данас, и то не само кад је у питању неугасиви деспотизам, већ и аутодеструктивна спремност свих сарадника да му непрекидно удовољавају.

На који начин деструктивне вође – социопате, демагози, тирани – ступају на власт? И шта се заправо догађа у скривеним одајама тиранинове душе? Осветљавајући својим необичним увидом инфантилне природе и неутаживе нарцисоидне тежње силника, Шекспир је уједно и замишљао начине на које би они могли бити заустављени. Одговор на то питање јавио му се пред крај каријере, када је схватио да највећа нада заправо лежи у снажној непредвидљивости колективног живота, у његовом одбијању да маршира у корак са било чијим наређењима.

Тиранин је афирмисана студија Шекспировог стваралаштва, која баца ново светло на његове комаде који говоре о моћи. Вашингтон пост наводи да је „елегантно и вешто написана“, док Гардијан истичe да представља „занимљиво проучавање неких од најречитијих деспота на сцени“.

Стивен Гринблат је књижеви историчар који је написао неколико књига о Вилијему Шекспиру и његовом стваралаштву, од којих je на српски преведена још и Вил из Стратфорда: Како је Шекспир постао Шекспир (2006, ПортаЛибрис). Тиранин је његова за сада последња књига о стваралаштву чувеног енглеског драматурга, а на оригиналном енглеском се појавила 2018. под насловом Tyrant: Shakespeare on Politics (издавач: W. W. Norton).

Извор: Вулкан

Поделите пост