У припреми $22.000 вредна књига о Систинској капели

Categories ВестиPosted on

Издавачка кућа Келавеј Артс енд Ентертеинмент (Callaway Arts and Entertainment) најавила је амбициозни тротомни комплет књига под називом Систинска капела (The Sistine Chapel) који ће представљати до сада највернију и најобимнију збирку ренесансних фрески којима је осликана унутрашњост ове цркве.

Издање ће бројати 822 стране и биће штампано у нестандардно великом формату 60х43cm. Књиге ће бити укоричене златним, сребрним и платинастим свиленим корицама, а појединачни томови ће имати по 10 килограма. Фотографије у књизи усликане су гигапиксел технологијом, а боје су им додатно уређене како би оригиналима одговарале са тачношћу од 99,4%. Слике, од којих већина у верној размери 1:1, приказују дела Микеланђела, Ботичелија, Перуђина, Гирландаја и осталих ренесансних уметника чије фреске красе зидове ове капеле. Цена једног примерка овог тротомног пројекта је 22.000 долара.

Оснивач Келавеја, Николас Келавеј (Nicholas Callaway), изјавио је да је ово издање дефинитивна и ултимативна књига о Систинској капели. Објављивање је најављено за 1. децембар 2020. Део зараде биће дат Ватиканским музејима (Musei Vaticani).

Уредничка директорка Келавеја, Мануела Рузвелт (Manuela Roosevelt), изјавила је да верна размера слика у овој књизи дозвољава да се ова дела доживе као никада до сада, будући да посетиоци Систинске капеле ове фреске иначе посматрају на плафону који се налази на двадесет метара висине, или на зидовима којима није дозвољено приближавање. Више од 270.000 фотографија својом детаљношћу омогућава читаоцима да виде чак и појединачне потезе кичице– као да су поред самих уметника у тренутку сликања.

Издање Систинска капела у изради је већ пет година и представља плод сарадње између Ватиканских музеја и болоњског издавача посвећеном објављивању фототипских издања уметничких дела, Scripta Maneant.

Извор: Publishers Weekly

Поделите пост