Ускоро објављивање нових прича Марсела Пруста

Categories ВестиPosted on

Девет до сада необјављених новела и кратких прича великог француског писца биће издате током јесени 2019.

Поделите пост

Издавачка кућа Editions de Fallois објавила је да ће објавити нову књигу Марсела Пруста, готово век након смрти овог аутора. Издање ће изаћи током јесени 2019. године, а у њој ће се наћи девет до сада необјављених новела и кратких прича.

Агенција Франс прес преноси да је Пруст ова дела написао током својих раних двадесетих година и да је намеравао да их укључи у своју прву књигу Plaisirs et les Jours, збирку песама и кратких пирча објављену 1896. Из непознатих разлога, Пруст је одлучио да ових девет дела ипак не објави у коначном издању књиге.

Необјављена Прустова дела је открио Бернар де Фалоа, оснивач издавачке куе Editions de Fallois, који је преминуо 2018. Прустове до сада непознате приче ће бити објављене под именом Le Mystérieux Correspondant у издању које ће бројати 180 страница, и које ће бити обогаћено фототиповима Прустових оригиналних страница.

Како издавач најављује, већина ових радова прати конвенционални формат кратке приче, али неки од њих поседују израженији медитативни тон и на тај начин наговештавају елементе каснијег Прустовог стваралаштва. Издавач додаје да ове приповетке и стилски предвиђају будуће Прустовог писање, пре свега својим луцидним метафорама и сувохуморним размишљањима.

Остаје мистерија, међутим, зашто је Пруст одлучио да не објави ове приче, односно да неке од њих чак ни не заврши.

Могуће је да је млади аутор закључио да су ова дела, која између осталог говоре о физичкој љубави и хомосексуалности, сувише скандалозна за ондашњу публику. Међутим, могуће је и да је одлука да се дела не објаве била само урединчка, односно да је Пруст одлучио да уравнотежи своју прву књигу тако што је из ње избацио дела за која је просудио да представљају вишак.

Шта год да је био разлог, необјављени текстови дотичу се одређених тема и мотива који су присутни и у У Свановом крају (1913), првом тому Потраге за изгубљеним временом, у којој пратимо приповедачеве успомене из живота и детињства прошаране филозофским размишљањима.

Ово није први Прустов рукопис који је открио Де Фалоа, иначе један од највећих светских проучавалаца Прустовог дела. Де Фалоа је идентификоваo и дело Jean Santeul, билдунгсроман од 900 страна, објављен након Прустове смрти, а открио је и недовршено дело названо Contre Sainte-Beuve, збирку есеја од којих су многи усмерени против књижевног критичара Шарла Августина Сен-Бева.

Извор: Smithsonian

Поделите пост