Вајмсова Чизмарска теорија у политичкој пракси

Categories ВестиPosted on

Задужбина Терија Прачета дала је дозволу британској политичкој активисткињи Џек Монро (Jack Monroe) да свој предлог индекса потрошачких цена назове „Вајмсов чизмарски индекс“ према јунаку Прачетових фантазијско-сатиричних романа.

Г. Монро је предлог потрошачког индекса обликовала након што је ниво инфлације у Уједињеном краљевству скочио на 5,5% током средине јануара 2022, односно након што индекс потрошачких цена није испратио ову промену коју, према њеном мишљењу, огроман проценат британске популације не може финансијски да испрати. Према подацима које је г. Монро изложила, цена килограма пиринча је у локалним радњама скочила читавих 344% за само годину дана, а то је само једна од намирница чија је цена вишеструко увећана током пандемије.

Џек Монро / Jack Monroe (1988, Саутенд на Мору, Уједињено Краљевство)

Њен предлог индекса потрошачких цена намењен регулацији цена основних намирница, „Вајмсов чизмарски индекс“, назван је у част Сема Вајмса, циничног јунака доброг срца из серијала Терија Прачета о измаштаном велеграду Анк-Морпорку. У роману Оружане снаге (Man at Arms), Вајмс излаже своју хумористичну „Чизмарску теорију социоекономске неправде“:

Ето, узмимо чизме, на пример. Његова месечна плата износила је тридесет осам долара плус одбици. Пар заиста добрих кожних чизама коштао је педесет долара. Али пар приуштивих чизама, које би издржале сезону или две пре но што почну ђаволски да цуре јер је картон пропао, кошта десетак долара. Вајмс је увек куповао такве чизме и носио их док им ђонови не постану тако танки да је по калдрми могао и у магли тачно да каже у ком се делу Анк-Морпорка налази.

Али оне заиста добре чизме трајале су годинама. Онај ко може одједном да издвоји педесет долара добија чизме у којима ће му ноге бити суве и после десет година, док ће сиромашак који себи може да приушти само оне јефтине, за исто то време потрошити сто долара, а ноге ће му стално бити мокре.

То је била Вајмсова Чизмарска теорија социоекономске неправде.

(Тери Прачет, ОРУЖАНЕ СНАГЕ, 2002, Лагуна: прев. Александар Милајић)

Ријана Прачет (Rhianna Pratchett), списатељица и кћерка Терија Прачета, подржала је идеју г. Монро са нескривеним задовољством. „Морална срж романа мога оца напајала се његовим гневом против неједнакости, класизма, ксенофобије и шовинизма. Један од најбољих примера овога је његов Комадант Вајмс из Градске страже Анк-Морпорка, циничан али допадљив јунак који се труди да побољша себе борећи се са неправдама у свету. Иако немамо Вајмса, срећом имамо Џек, и тата би био поносан што је његово дело употребљено на овакав начин“, изјавила је г. Прачет.

Извор: Гардијан

Поделите пост