ВИТАЛОВА НАГРАДА ИГОРУ МАРОЈЕВИЋУ „Златни сунцокрет“ за збирку прича „Гранична стања“

Categories ВестиPosted on
Игор Маројевић, промо

Жири Награде „Златни сунцокрет“ је већином гласова донео одлуку да награду да признање за најбољу књигу на српском језику у 2023. години добије Игор Маројевић за збирку прича „Гранична стања“ у издању Дерете из Београда.

Жири, састављен од Драгана Јовановића Данилова, Милице Вучковић и Владимира Гвоздена, разматрао је наслове из ужег избора, укључујући песничку збирку „Психологија гравитације“ Ненада Шапоње (Прометеј), збирку прича „Гранична стања“ Игора Маројевића (Дерета) и романе „Аперкат Маје Искре“ (ЛОМ), „Вечерас падаш сам Владана Кречковића“ (PPM Енклава) и „Вила фазанка“ Бојана Кривокапића (Арете). Гласови за Маројевића дошли су од Владимира Гвоздена и Драгана Јовановића Данилова, док се Милица Вучковић определила за роман Владана Кречковића.

Жири је истакао да се збирка прича „Гранична стања“ Игора Маројевића издваја због уверљивог приказа савремености, лакоће приповедања, особене духовитости и ироније. У образложењу се наводи да је ова књига „зрело књижевно дело, луцидно, снажно, привлачно и самосвесно“, где су све врлине Маројевићеве прозе достигле свој врхунац.

Награда „Златни сунцокрет“ за књигу године додељује се двадесет и седми пут, а међу досадашњим добитницима су Иван В. Лалић, Рајко Петров Ного, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Давид Алабахари, Драгослав Михаиловић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Горан Петровић, Слободан Владушић, Угљеша Шајтинац, Драго Кекановић, Светлана Слапшак, Енес Халиловић, Тања Ступар Трифуновић, Милица Вучковић и Драган Великић. Прошлогодишњи добитник је Владимир Кецмановић за роман Кад ђаволи полете Награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена током фебруара месеца у Београду.

 

Поделите пост