Dvesta crteža Franca Kafke

Categories VestiPosted on

Univerzitet Jejl nedavno je objavio knjigu Franz Kafka: The Drawings (Franc Kafka: Crteži), prvu studiju posvećenu likovnom stvaralaštvu jednog od najznačajnijih pisaca moderne književnosti. Urednik izdanja je Andreas Kilher (Andreas Kilcher), profesor na univerzitetu ETH u Cirihu.

Stotine Kafkinih crteža otkriveno je 2019. godine u jednoj privatnoj kolekciji. Do tada, znalo se samo za nekoliko njegovih likovnih radova. Kako ističe urednik izdanja, iako je Kafka poznat pre svega po svom književnom radu, u pitanju je bio umetnik sa, kako je Kafku opisao njegov prijatelj Maks Brod, „duplim talentom“. Kao i njegova proza, Kafkini crteži mešaju javu i san, stvarnost i fantastiku, sa snažnim elementima groteske i karnevalizacije. Kafka je crtao tokom celog života, a najproduktivniji je bio tokom studentskih dana, između 1901. i 1907.

U knjizi se nalazi preko dve stotine Kafkinih ilustracija, reprodukovanih u boji, zajedno sa pojašnjenjima, biografskim napomenama i propratnim esejima A. Kilhera i znamenite američke teoretičarke književnosti Džudit Batler (Judith Butler).

Izvor: Yale University Press

Podelite post