Историјска студија „Доба царства“ Ерика Хобсбаума у издању Архипелага

Categories ВестиPosted on

Капитално дело познатог историчара описује историју Европе у доба великих империја на крају 19. и почетку 20. века

Поделите пост

Велика синтеза Ерика Хобсбаума Доба царства 1875–1914. управо је објављена у издању Архипелага у едицији Време и прича у преводу Горана Ковачића. На 430 страна, са обиљем упечатљивих примера и несвакидашње продорних анализа Хобсбаум оживљава један од најважнијих периода модерне европске историје. Мада је Европа у средишту тог доба царства, Хобсбаумова књига раскошно осветљава и ваневропске просторе и империјалну борбу за моћ која европске силе одводи у драматичне сукобе.

Капитална историографска студија Ерика Хобсбаума Доба царства 1875–1914. једно је од кључних историографских дела модерних времена. Ова велика синтеза, писана узбудљиво и заносно, у јединству обиља чињеница и луцидних интерпретација, представља историју Европе и света у доба великих империја последњих деценија 19. и првих деценија 20. века.

Хобсбаум бриљантно слика једну епоху, њену политику и друштво, економију и културу, динатичка трвења и свакодневни живот, таласе модернизације и индустријализације у годинама и деценијама пре него што ће једна моћна цивилизација запливати у ужасима Првог светског рата и тако постати „јучерашњи свет“.

Слика тог „јучерашњег света“ у рукама врхунског историчара као што је Хобсбаум постаје драгоцено сведочанство за данашње време и за сва времена.

Ерик Хобсбаум (1917–2012), један од највећих светских историчара друге половине 20. века. Рођен је у Александрији 1917. године, а образовао се у Аустрији, Немачкој и Енглеској. Хобсбаум је био члан Британске академије и Америчке академије уметности и науке, страни члан Јапанске академије, као и носилац почасних доктората на универзитетима неколико земаља.

Дела Ерика Хобсбаума преведена су на све веће светске језике и остварила су огроман утицај на генерације историчара у последњих пола века.

Капитална студија Доба царства једна је од великих синтеза које је Хобсбаум написао: Доба револуција: Европа од 1789. до 1848, Доба капитала: 1848–1875. и Доба екстрема: Историја кратког двадесетог века.

У издању Архипелага раније су објављене и Хобсбаумове књиге Глобализација, демократија и тероризам и Крај културе.

Извор: Архипелаг

Поделите пост