Kad moje uši čuju liriku na struju

Categories VestiPosted on

Novi album engleske alt-rok grupe Everything Everything, Raw Data Feel (2021), uprkos vedroj muzici i razigranom ritmu bavi se temom lične traume i zavisnošću od tehnologije pri pokušajima da se izborimo sa ličnim povredama i nervozama.

Tokom rada na albumu, članovi benda su imali nalet nadahnuća. Kako bi bilo da ovaj koncept zavisnosti od tehnologije dalje razrade time što će upotrebiti računar kao ko-autora u pisanju stihova? Frontmen Džonatan Higs (Johnathan Higgs), fasciniran tzv. „računarskom poezijom“, počeo je da čita o skriptama veštačke inteligencije koje su „pisale“ poeziju. Preko društvenih mreža je došao u kontakt sa različitim stručnjacima iz oblasti mašinskog učenja, upoznavši se naposletku sa Markom Hanslipom (Mark Hanslip), muzičarem i istraživačem u Centru za istraživanje savremene muzike Univerziteta u Jorku.

Everything Everything, rok grupa iz Mančestera

Hanslip, koji je razvio sopstvenu veštačku inteligenciju za pisanje poezije, dozvolio je članovima grupe da upotrebe njegovog računarskog pesnika. Upustvo za upotrebu bilo je jednostavno: napunite program podacima, nakon čega će ih veštačka inteligencija, putem beskonačnih varijacija, pretvarati u originalne kombinacije stihova.

Higs je kao materijal za poeziju odabrao eklektičnu mešavinu visoke poezije, onlajn komentara i tehničke dokumentacije. Veštačka inteligencija bila je nahranjena celokupnim ugovorom o korisničkim uslovima Linkedina, staroengleskim epom Beovulf, Konfucijevim izrekama i sa 400.000 postova sa 4chana.

Higs je komentarisao svoj izbor: „U svojim stihovima volim da mešam modernu toksičnost, hladnoću tehnologije i drevnu mitopoetiku. Želeo sam stoga, za početak, nešto bezlično i korporativno, pa sam posegao za Linkdinovim ugovorom. Potom sam odabrao nešto potpuno suprotno, junački spev Beovulf. Doza opasnog, toksičnog i modernog došla je od nekoliko stotina hiljada komentara sa društvene platforme 4chan. Naposletku, kao filozofsku glazuru, odabrao sam Konfucijeve radove“.

Programska skripta zadužena za stvaranje stihova nazvana je odmilja — Kevin, po jednom od likova koji se pojavljuju na albumu. Nakon što je Kevin primio podatke, usledile su uobičajene muke umetnika koji se bave računarskom poezijom: uređivanje kilometara teksta kako bi se, od mnogobrojnih besmislenih varijacija, došlo do nekoliko vrednih stihova. Na kraju, Higs procenjuje da je veštačka inteligencija doprinela sa oko 5% konačnih stihova na albumu Raw Data Feel, kao i naslovom jedne pesme: „Software Greatman“; izraz je zapravo odgovor na jedan egzistencijalistički kompjuterski prompt: „What now?“.

„Kevin“ nije bio samo koautor pesama, već i jedan od vizuelnih dizajnera. Naslovnica albuma, kao i neki efekti u video-spotovima, stvoreni su uz pomoć modulacije različitih vizuelnih elemenata. Nakon rada na albumu, Kevin nije penzionisan: možete ga upoznati na zvaničnom sajtu grupe Everything Everything, gde i dalje generiše nove stihove i slike.

Izvori: Guardian, readdork.com

Podelite post