Književna nagrada za knjigu napisanu na WhatsApp-u

Categories VestiPosted on

Izbeglica iz Irana dobitnik je najprestižnije književne nagrade u Australiji, a svoje delo napisao je na mobilnom telefonu.

Podelite post

Iranski Kurd Beruz Bušani (Behrouz Boochani), koji se trenutno nalazi u prihvatnom centru za izbeglice blizu ostrva Papua Nova Gvineja, dobitnik je najprestižnije književne nagrade u Australiji.

Laureat nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanosti na kojoj je proglašen dobitnikom dve Victorian Premier’s književne nagrade: za najbolje delo iz oblasti nefikcije, kao i za najbolju knjigu. Australijske vlasti uhapsile su ovog kurdsko-iranskog novinara zbog pokušaja ulaska u zemlju bez vize. Beruz Bušani jedan je od 600 izbeglica koji se i dalje nalaze u kampovima na ostrvu Manus, iako je australijska vlada zvanično ukinula ove prihvatne centre 2017. godine.

Za vreme prisilnog boravka na Manusu, Bušani je na mobilnom telefonu napisao knjigu pod nazivom Bez prijatelja osim planina: zapisi iz zatvora na Manusu (No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison). Bušani je knjigu pisao na maternjem farsiju, a „rukopis“ je deo po deo, preko WhatsApp poruka, slao prevodiocu Omidu Tofigijanu (Omid Tofighian), koji je knjigu uredio za štampu u Picadoru, podlistku izdavačke kuće Macmillan.

„WhatsApp je moja radna soba“, rekao je Beruz u svojoj izjavi za BBC. „Nisam pisao na papiru jer su u to vreme čuvari jednom nedeljno ili jednom mesečno ulazili u naše prostorije i pretraživali ih. Bojao sam se da ne izgubim svoje beleške, pa sam ih zato zapisivao na telefonu i odmah slao“.

U obrazloženju žirija stoji da je Bušanijevo delo spoj „različitih pripovednih oblika: od kritičke analize, preko poezije, do antiutopijskog nadrealizma. Lepog i preciznog stila, ovo delo spaja književne tradicije iz celog sveta, a naročito postupke karakteristične za kurdsku tradiciju“.

Izvori:
CNN
BBC

Podelite post