Књижевна награда за књигу написану на WhatsApp-у

Categories ВестиPosted on

Избеглица из Ирана добитник је најпрестижније књижевне награде у Аустралији, а своје дело написао је на мобилном телефону.

Поделите пост

Ирански Курд Беруз Бушани (Behrouz Boochani), који се тренутно налази у прихватном центру за избеглице близу острва Папуа Нова Гвинеја, добитник је најпрестижније књижевне награде у Аустралији.

Лауреат није био у могућности да присуствује свечаности на којој је проглашен добитником две Victorian Premier’s књижевне награде: за најбоље дело из области нефикције, као и за најбољу књигу. Аустралијске власти ухапсиле су овог курдско-иранског новинара због покушаја уласка у земљу без визе. Беруз Бушани један је од 600 избеглица који се и даље налазе у камповима на острву Манус, иако је аустралијска влада званично укинула ове прихватне центре 2017. године.

За време присилног боравка на Манусу, Бушани је на мобилном телефону написао књигу под називом Без пријатеља осим планина: записи из затвора на Манусу (No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison). Бушани је књигу писао на матерњем фарсију, а „рукопис“ је део по део, преко WhatsApp порука, слао преводиоцу Омиду Тофигијану (Omid Tofighian), који је књигу уредио за штампу у Picadoru, подлистку издавачке куће Macmillan.

„WhatsApp је моја радна соба“, рекао је Беруз у својој изјави за ББЦ. „Нисам писао на папиру јер су у то време чувари једном недељно или једном месечно улазили у наше просторије и претраживали их. Бојао сам се да не изгубим своје белешке, па сам их зато записивао на телефону и одмах слао“.

У образложењу жирија стоји да је Бушанијево дело спој „различитих приповедних облика: од критичке анализе, преко поезије, до антиутопијског надреализма. Лепог и прецизног стила, ово дело спаја књижевне традиције из целог света, а нарочито поступке карактеристичне за курдску традицију“.

Извори:
CNN
BBC

Поделите пост