Plakanje uz knjige na TikToku: Dobro za dušu, a dobro i za knjige

Categories VestiPosted on

Generacije nas su naučene da je sramota plakati u javnosti. Ali na TikToku, naročito na književnom delu ove mreže kolokvijalno zvanom „BookTok“ plakanje nadahnuto knjigama je uobičajeno. Među najpopularnijim delima za plakanje su dela omladinske (YA) autorke Kolin Huver (Colleen Hoover), čija su dela na srpskom do zada objavljivali Dereta (Beznadežni, 2013, prev. Jelisaveta i Milan Đurić) i Laguna (Surova ljubav, 2018, prev. Dijana Đelošević; Sa nama se završava, 2020, prev. Ivan Jovanović; Veriti, 2021, prev. Marko Mladenović).

Snimci pod oznakom #CoHo, često praćeni tužnom muzikom, plačućim emodžijima i podjednako uplakanim čitateljkama u ovom trenutku imaju preko šezdeset miliona pregleda na TikToku. Obožavaoci Kolin Huver, koji sebe nazivaju „KoHorta“, ne prave samo klasične kratke prikaze ili preporuke knjige, već i prave male dramatične igrokaze, poput snimaka kako ridaju tokom poslednjih stranica romana, ili gde upoređuju sopstvene reakcije neposredno pre i neposredno nakon čitanja knjige g. Huver. Kao i u slučaju ostatka BookToka, pod heštegom #CoHo stvorila se čitava kreativna književna podkultura.

@eloisehamp i cried for over an hour after… yup? #itendswithus #uglylove #colleenhoover #CoHo #booktok #books #sadbooks ♬ original sound – ash?

Zajednica TikTok obožavaoca proze g. Huver jedan je od važnih činilaca njenog uspeha. Kolin Huver jedna je od savremenih autora poput Endija Vira (Andy Weir) i E. L. Džejms (E. L. James) koji su se lansirali u stratosferu književnog uspeha bez pomoći tradicionalnih izdavačkih kuća. Da se podsetimo: Endi Vir je svoj prvenac, naučnofantastični roman Marsovac (2014, Evro Book, prev. Jana Tufegdžić; The Martian, 2011), samoizdao kao elektronsko izdanje na Amazonu, za svega 99 centi (otprilike sto dinara), nakon što su ga odbili svi izdavači kojima je prethodno poslao rukopis. Marsovac je ubrzo postao bestseler, a samo nekoliko godina nakon objavljivanja na osnovu njega je snimljen visokobudžetni holivudski film sa Metom Dejmonom u glavnom ulozi. E. L. Džejms je svoj bestseler, Pedeset nijansi sive (2012, Laguna, kao Pedeset nijansi Siva, prev. Eli Gilić; Fifty Shades of Grey, 2011), koji je takođe adaptiran u finansijski uspešan holivudski film, prvo napisala kao fan-fikciju na temu Sumrak sage Stefani Mejer (Stephanie Meyer), a potom, u konačnom obliku, objavila na svom sajtu kao e-izdanje.

Kolin Huver je imala sličan put. Svoj prvi roman, Slammed (srp. Odalamljeni) samostalno je objavila 2012. jer je želela da podeli priču sa svojom bakom, koja je nedavno kupila e-čitač. U tom trenutku, g. Huver je živela u prikolici u istočnom Teksasu zajedno sa mužom i sinovima. Za svega nekoliko meseci, njen roman je postao bestseler. Iduće godine je dala otkaz i u potpunosti se posvetila pisanju, i do sada je objavila preko dvadeset romana i novela. Kolin Huver sada ima svoje zaposlene, kancelarijski prostor preko puta svoje kuće, i dobrotvornu organizaciju Bookworm Box koja je sakupila preko milion dolara.

Kolin Huver / Colleen Hoover (1979, Selfur Springs, SAD)

TikTok možda nije učinio g. Huver bestesler autorkom, ali joj je nesumnjivo uvećao popularnost — naročito tokom pandemije, kada je došlo do globalnog povećanja interesovanja za književnost. Prema podacima NPD Bookscan, analitičke kompanije posvećene istraživanju trendova i prodaje u književnoj industriji, preporuke i prikazi na TikToku su početkom 2021. pogurali mnoga starija izdanja na spisak najprodavanijih izdanja. Na bestseler lestvice tako su dospeli romani Ahilova pesma Madelin Miler (2021, Laguna, prev. Nevena Andrić; Madeline Miller, The Song of Achilles, 2011, HarperCollins), Lažljivci Emili Lokhart (2016, Vulkan, prev. Aleksandra Golubović; E. Lockhart, We Were Liars, 2014, Delacorte Press) i Obojica na kraju umiru Adama Silvere (2018, Publik praktikum, prev. Jelena Radojičić; Adam Silvera, They Both Die at the End, 2017, HarperTeen). Prodaja knjiga g. Huver je 2021. porasla za 693% u odnosu na 2020, a roman Sa nama se završava (It Ends With Us), objavljen 2016, prodao se u 768.700 primeraka, čak osamnaest puta više nego prethodne godine.

Ovoliki skok u prodaji nije prouzrokovan samo memima i prolaznim trendovima na društvenim mrežama. Čitaoci romana g. Huver istinski uživaju u njenim delima, koja u sebi prožimaju emotivne ljubavne pripovesti sa teškim temama poput porodičnog nasilja. Uticaj na popularnost među čitaocima sigurno ima i sama pojava Kolin Huver, koja je u intervjuima i postovima na društvenim mrežama prijatna, otvorena i bez veštačkog ulepšavanja. Na njenim snimcima mogu se videti neoprani sudovi i nered koji je ostavilo njeno troje dece. Sama g. Huver se često šali na sopstveni račun, ali i otvoreno priča o svojim tragičnim iskustvima poput nasilnog oca kojeg je njena majka napustila povevši za sobom Kolin koja je tada još bila beba. Kolin Huver takođe neguje i prisan odnos sa svojim obožavaocima, pa je tako sedamnaestogodišnjoj devojci koja je postavila tiktok sebe kako tri minuta plače nakon čitanja Sa nama se završava, poklonila potpisan primerak knjige. Takođe ju je, naravno, i zapratila na TikToku. „Bio je to najjači fangirl trenutak koji sam ikada doživela“, rekla je presrećna čitateljka.

Izvor: Washington Post

Podelite post