Преминуо антрополог и писац Дејвид Греjбер (1961–2020)

Categories ВестиPosted on

Дејвид Грејбер (David Graeber), чувени амерички антрополог и водећа фигура покрета „Окупирајмо Вол стрит“, преминуо је у 59. години. Радио је као професор антропологије у Лондонској школи економије. Био је познат као оштар критичар капитализма и бирократије, као и по својим анархистичким ставовима. Творац је популарног слогана „Ми смо 99 посто“.

Први је добитник награде која се у Уједињеном Краљевству додељује за најбољу политичку публицистичку књигу The Bread and Roses (2012), и четврти добитник награде за културну антропологију „Грегори Бејтсон“ Америчког антрополошког удружења, исте године, за књигу Дуг: Првих 5000 година (Debt: The First 5000 Years). Године 2013. секција међународне политичке економије (ИПЕ) Удружења за међународне студије из Сан Франциска доделила му је награду за Изванредног истраживача активисту.

Геопоетика је до сада објавила његову књигу Утопија правила: О технологији, глупости и скривеним радостима бирократије (2016, пр. Lucy Stevens), а ускоро се очекује и Грејберово култно дело Небулозни послови (Bullshit Jobs: A Theory).

Извор: Геопоетика

Поделите пост