Preminuo antropolog i pisac Dejvid Grejber (1961–2020)

Categories VestiPosted on

Dejvid Grejber (David Graeber), čuveni američki antropolog i vodeća figura pokreta „Okupirajmo Vol strit“, preminuo je u 59. godini. Radio je kao profesor antropologije u Londonskoj školi ekonomije. Bio je poznat kao oštar kritičar kapitalizma i birokratije, kao i po svojim anarhističkim stavovima. Tvorac je popularnog slogana „Mi smo 99 posto“.

Prvi je dobitnik nagrade koja se u Ujedinjenom Kraljevstvu dodeljuje za najbolju političku publicističku knjigu The Bread and Roses (2012), i četvrti dobitnik nagrade za kulturnu antropologiju „Gregori Bejtson“ Američkog antropološkog udruženja, iste godine, za knjigu Dug: Prvih 5000 godina (Debt: The First 5000 Years). Godine 2013. sekcija međunarodne političke ekonomije (IPE) Udruženja za međunarodne studije iz San Franciska dodelila mu je nagradu za Izvanrednog istraživača aktivistu.

Geopoetika je do sada objavila njegovu knjigu Utopija pravila: O tehnologiji, gluposti i skrivenim radostima birokratije (2016, pr. Lucy Stevens), a uskoro se očekuje i Grejberovo kultno delo Nebulozni poslovi (Bullshit Jobs: A Theory).

Izvor: Geopoetika

Podelite post