Преминуо Кристофер Толкин, син и уредник књижевног дела Џ. Р. Р. Толкина

Categories ВестиPosted on

Кристофер Толкин, син писца Господара прстенова Џона Роналда Рејела Толкина, преминуо је у 95. години, пренело је Друштво Толкин кратком изјавом на друштвеним мрежама.

Толкин је рођен у Лидсу 1924. као трећи и најмлађи син чувеног писца епске фантазије и његове супруге Идит. Одрастао је слушајући очеве приче о Билбу Багинсу, које су касније постале чувени дечији роман Хобит.

Кристофер је изворно нацртао многе мапе које су представљале свет Средње Земље када се серијал Господар прстенова први пут појавио у књижарама између 1954. и 1955. Кристофер Толкин је такође био уредник свих постхумно објављених дела Џ. Р. Р. Толкина.

Председавајући Друштва Толкин, Шон Ганер, у свом опроштају је похвалио Кристоферову посвећеност очевом делу и изјавио: „Милиони људи широм света су му вечно захвални. Напустио нас је див, и веома ће нам недостајати“.

Друго издање „Силмарилиона“ на српском језику. Esotheria, 1993. Превод са енглеског: Дубравка Попадић-Гребенаровић.

Проучавалац Толкиновог дела, Димитра Фими, сматра да је Кристофер Толкин обогатио рад свог оца. Поводом његове смрти изјавила је: „Дао нам је вредан увид у Толкинов стваралачки процес и пружио стручне коментаре који су обогатили наше схватање Средње Земље, чији он био први картограф и проучавалац“.

У једном од својих ранијих интервјуа, Кристоферов син, Сајмон Толкин, описао је огроман замах уређивања необјављеног дела Џ. Р. Р. Толкина: „Мој деда је створио огромну количину материјала у којем је било описано све од историје богова до повести коју је називао ‘Силмарилион’. То је велико дело, али никада није угледало светлост дана за његовог живота, упркос његовим највећим напорима да се дело објави“.

Кристофер се прихватио захтевног посла уређивања очевих белешки, и након његове смрти објавио је бројна дела која су додатно описивала и објашњавала Толкинов свет виловњака и патуљака: Силмарилион, Недовршене приче, Берена и Лутијену и многа друга.

Aлнари, 2007. Превод са енглеског: Срђај Ајдуковић.

Као неуморни радник на очувању наслеђа свог оца, Кристофер није био одушевљен комерцијализацијом његовог дела. Познате су његове критике на рачун филмске трилогије Питера Џексона. У интервјуу Ле Монду 2012. године изјавио је: „Искасапили су књигу направивши од ње акциони филм за децу од 15 до 25 година“. Другом приликом је такође изјавио: „Толкин је данас прогутан од стране сопствене популарности и апсорбован бесмисленошћу нашег времена. Комерцијализаицја је умањила естетски и филозофски значај његовог дела“.

***

Изјава Харпер Колинса, издавача Толкинових дела, поводом смрти Кристофера Толкина

„Колико год чудно звучало, одрастао сам у свету који је мој отац измаштао. За мене су градови ‘Силмарилиона’ били стварнији од Вавилона“ – Кристофер Толкин

Кристофер Толкин био је уредник већ са пет година, када је уочавао недоследности у причама за лаку ноћ свога оца, који му је обећавао петопарац за сваку грешку коју би приметио у Хобиту. Као младић је прекуцавао рукописе и цртао мапе Средње Земље. У време када је постао официр британског ратног ваздухопловства 1945. отац га је називао својим „главним критичарем и сарадником“. Након смрти Џ. Р. Р. Толкина 1973. Кристофер је испунио жељу свог оца и завршио Силмарилион, књигу на којој је чувени аутор радио читавог живота.

Именован од стране оца као извршитељ његовог књижевног дела, Кристофер Толкин је напустио Оксфорд 1975. и преселио се у Француску где се посветио уређивању Толкиновог огромног легендаријума. Кристофер се нашао са седамдесет кутија необјављеног материјала. Већи део те архиве тицао се историје Средње Земље, а белешке су описивале многу ширу слику света Средње Земље од оне представљене у Хобиту и Господару прстенова. Толкин је желео да објави те приче, али је преминуо пре него што је успео да их уобличи у коначну верзију. Кристофер је на себе преузео обавезу уређивања тих дела, на крају објављујући поезију, академске чланке, фикцију, као и монументалну дванаестотомну Историју Средње Земље. Унутар свих ових књига налазили су се и фрагменти приче о граду Гондолину, прве коју је Џ. Р. Р. Толкин записао у свом књижевном стваралаштву, али не и читава прича. Објављивањем Пада Гондолина 2018. године, као и објављивљем више од двадесет књига пре тога, Кристоферово изузетно домостројитељство очеве Средње Земље је завршено.

HarperCollins, 2018.

Чарли Редмејн, ЦЕО Харпер Колинса УК, овом приликом је изјавио: „Кристофер је био посвећени кустос очевог дела. Безвремена популарност света који је створио Џ. Р. Р. Толкин најбоље сведочи о деценијама које је Кристофер провео приближавајући Средњу Земљу генерацијама читалаца“.

Извори:
Guardian
HarperCollins Publishers L.L.C.

Поделите пост