Preminuo Kristofer Tolkin, sin i urednik književnog dela DŽ. R. R. Tolkina

Categories VestiPosted on

Kristofer Tolkin, sin pisca Gospodara prstenova Džona Ronalda Rejela Tolkina, preminuo je u 95. godini, prenelo je Društvo Tolkin kratkom izjavom na društvenim mrežama.

Tolkin je rođen u Lidsu 1924. kao treći i najmlađi sin čuvenog pisca epske fantazije i njegove supruge Idit. Odrastao je slušajući očeve priče o Bilbu Baginsu, koje su kasnije postale čuveni dečiji roman Hobit.

Kristofer je izvorno nacrtao mnoge mape koje su predstavljale svet Srednje Zemlje kada se serijal Gospodar prstenova prvi put pojavio u knjižarama između 1954. i 1955. Kristofer Tolkin je takođe bio urednik svih posthumno objavljenih dela DŽ. R. R. Tolkina.

Predsedavajući Društva Tolkin, Šon Ganer, u svom oproštaju je pohvalio Kristoferovu posvećenost očevom delu i izjavio: „Milioni ljudi širom sveta su mu večno zahvalni. Napustio nas je div, i veoma će nam nedostajati“.

Drugo izdanje „Silmariliona“ na srpskom jeziku. Esotheria, 1993. Prevod sa engleskog: Dubravka Popadić-Grebenarović.

Proučavalac Tolkinovog dela, Dimitra Fimi, smatra da je Kristofer Tolkin obogatio rad svog oca. Povodom njegove smrti izjavila je: „Dao nam je vredan uvid u Tolkinov stvaralački proces i pružio stručne komentare koji su obogatili naše shvatanje Srednje Zemlje, čiji on bio prvi kartograf i proučavalac“.

U jednom od svojih ranijih intervjua, Kristoferov sin, Sajmon Tolkin, opisao je ogroman zamah uređivanja neobjavljenog dela DŽ. R. R. Tolkina: „Moj deda je stvorio ogromnu količinu materijala u kojem je bilo opisano sve od istorije bogova do povesti koju je nazivao ‘Silmarilion’. To je veliko delo, ali nikada nije ugledalo svetlost dana za njegovog života, uprkos njegovim najvećim naporima da se delo objavi“.

Kristofer se prihvatio zahtevnog posla uređivanja očevih beleški, i nakon njegove smrti objavio je brojna dela koja su dodatno opisivala i objašnjavala Tolkinov svet vilovnjaka i patuljaka: Silmarilion, Nedovršene priče, Berena i Lutijenu i mnoga druga.

Alnari, 2007. Prevod sa engleskog: Srđaj Ajduković.

Kao neumorni radnik na očuvanju nasleđa svog oca, Kristofer nije bio oduševljen komercijalizacijom njegovog dela. Poznate su njegove kritike na račun filmske trilogije Pitera Džeksona. U intervjuu Le Mondu 2012. godine izjavio je: „Iskasapili su knjigu napravivši od nje akcioni film za decu od 15 do 25 godina“. Drugom prilikom je takođe izjavio: „Tolkin je danas progutan od strane sopstvene popularnosti i apsorbovan besmislenošću našeg vremena. Komercijalizaicja je umanjila estetski i filozofski značaj njegovog dela“.

***

Izjava Harper Kolinsa, izdavača Tolkinovih dela, povodom smrti Kristofera Tolkina

„Koliko god čudno zvučalo, odrastao sam u svetu koji je moj otac izmaštao. Za mene su gradovi ‘Silmariliona’ bili stvarniji od Vavilona“ – Kristofer Tolkin

Kristofer Tolkin bio je urednik već sa pet godina, kada je uočavao nedoslednosti u pričama za laku noć svoga oca, koji mu je obećavao petoparac za svaku grešku koju bi primetio u Hobitu. Kao mladić je prekucavao rukopise i crtao mape Srednje Zemlje. U vreme kada je postao oficir britanskog ratnog vazduhoplovstva 1945. otac ga je nazivao svojim „glavnim kritičarem i saradnikom“. Nakon smrti DŽ. R. R. Tolkina 1973. Kristofer je ispunio želju svog oca i završio Silmarilion, knjigu na kojoj je čuveni autor radio čitavog života.

Imenovan od strane oca kao izvršitelj njegovog književnog dela, Kristofer Tolkin je napustio Oksford 1975. i preselio se u Francusku gde se posvetio uređivanju Tolkinovog ogromnog legendarijuma. Kristofer se našao sa sedamdeset kutija neobjavljenog materijala. Veći deo te arhive ticao se istorije Srednje Zemlje, a beleške su opisivale mnogu širu sliku sveta Srednje Zemlje od one predstavljene u Hobitu i Gospodaru prstenova. Tolkin je želeo da objavi te priče, ali je preminuo pre nego što je uspeo da ih uobliči u konačnu verziju. Kristofer je na sebe preuzeo obavezu uređivanja tih dela, na kraju objavljujući poeziju, akademske članke, fikciju, kao i monumentalnu dvanaestotomnu Istoriju Srednje Zemlje. Unutar svih ovih knjiga nalazili su se i fragmenti priče o gradu Gondolinu, prve koju je DŽ. R. R. Tolkin zapisao u svom književnom stvaralaštvu, ali ne i čitava priča. Objavljivanjem Pada Gondolina 2018. godine, kao i objavljivljem više od dvadeset knjiga pre toga, Kristoferovo izuzetno domostrojiteljstvo očeve Srednje Zemlje je završeno.

HarperCollins, 2018.

Čarli Redmejn, CEO Harper Kolinsa UK, ovom prilikom je izjavio: „Kristofer je bio posvećeni kustos očevog dela. Bezvremena popularnost sveta koji je stvorio DŽ. R. R. Tolkin najbolje svedoči o decenijama koje je Kristofer proveo približavajući Srednju Zemlju generacijama čitalaca“.

Izvori:
Guardian
HarperCollins Publishers L.L.C.

Podelite post