Vajmsova Čizmarska teorija u političkoj praksi

Categories VestiPosted on

Zadužbina Terija Pračeta dala je dozvolu britanskoj političkoj aktivistkinji Džek Monro (Jack Monroe) da svoj predlog indeksa potrošačkih cena nazove „Vajmsov čizmarski indeks“ prema junaku Pračetovih fantazijsko-satiričnih romana.

G. Monro je predlog potrošačkog indeksa oblikovala nakon što je nivo inflacije u Ujedinjenom kraljevstvu skočio na 5,5% tokom sredine januara 2022, odnosno nakon što indeks potrošačkih cena nije ispratio ovu promenu koju, prema njenom mišljenju, ogroman procenat britanske populacije ne može finansijski da isprati. Prema podacima koje je g. Monro izložila, cena kilograma pirinča je u lokalnim radnjama skočila čitavih 344% za samo godinu dana, a to je samo jedna od namirnica čija je cena višestruko uvećana tokom pandemije.

Džek Monro / Jack Monroe (1988, Sautend na Moru, Ujedinjeno Kraljevstvo)

Njen predlog indeksa potrošačkih cena namenjen regulaciji cena osnovnih namirnica, „Vajmsov čizmarski indeks“, nazvan je u čast Sema Vajmsa, ciničnog junaka dobrog srca iz serijala Terija Pračeta o izmaštanom velegradu Ank-Morporku. U romanu Oružane snage (Man at Arms), Vajms izlaže svoju humorističnu „Čizmarsku teoriju socioekonomske nepravde“:

Eto, uzmimo čizme, na primer. Njegova mesečna plata iznosila je trideset osam dolara plus odbici. Par zaista dobrih kožnih čizama koštao je pedeset dolara. Ali par priuštivih čizama, koje bi izdržale sezonu ili dve pre no što počnu đavolski da cure jer je karton propao, košta desetak dolara. Vajms je uvek kupovao takve čizme i nosio ih dok im đonovi ne postanu tako tanki da je po kaldrmi mogao i u magli tačno da kaže u kom se delu Ank-Morporka nalazi.

Ali one zaista dobre čizme trajale su godinama. Onaj ko može odjednom da izdvoji pedeset dolara dobija čizme u kojima će mu noge biti suve i posle deset godina, dok će siromašak koji sebi može da priušti samo one jeftine, za isto to vreme potrošiti sto dolara, a noge će mu stalno biti mokre.

To je bila Vajmsova Čizmarska teorija socioekonomske nepravde.

(Teri Pračet, ORUŽANE SNAGE, 2002, Laguna: prev. Aleksandar Milajić)

Rijana Pračet (Rhianna Pratchett), spisateljica i kćerka Terija Pračeta, podržala je ideju g. Monro sa neskrivenim zadovoljstvom. „Moralna srž romana moga oca napajala se njegovim gnevom protiv nejednakosti, klasizma, ksenofobije i šovinizma. Jedan od najboljih primera ovoga je njegov Komadant Vajms iz Gradske straže Ank-Morporka, ciničan ali dopadljiv junak koji se trudi da poboljša sebe boreći se sa nepravdama u svetu. Iako nemamo Vajmsa, srećom imamo Džek, i tata bi bio ponosan što je njegovo delo upotrebljeno na ovakav način“, izjavila je g. Pračet.

Izvor: Gardijan

Podelite post