„Leva ruka tame“ Ursule Legvin u novom prevodu

Categories VestiPosted on

Kultni naučnofantastični roman čuvene spisateljice u novom izdanju

Podelite post

Kontrast izdavaštvo pripremilo je novo izdanje jedinstvenog dela naučne fantastike Leva ruka tame Ursule K. Legvin. Knjiga je prvi put objavljena 1969. godine kao deo Hainskog ciklusa i bavi se pitanjima feminizma, rodne ravnopravnosti i stereotipima seksualnosti. Smatra se jednim od najznačajnijih ostvarenja svetske književnosti 20. veka i ključnim delom u razvoju fantastične književnosti.

Negostoljubiva, ledena planeta Geten nastanjena je dvopolnim ljudima, koji većinu vremena egzistiraju u bespolnom stanju, da bi u tačno određenim periodima, uzimali određeni pol i bili potpuno posvećeni samo tome. Sa takvom populacijom, razvija se svet u kome nema ratova, ali ni napretka u smislu koji je nama poznat. Na planetu stiže ambasador velike galaktičke zajednice nazvane Ekumen, čija je misija da privoli starosedeoce da se priključe alijansi. Ali da bi to učinio mora da prebrodi jaz između sopstvenih pogleda i pogleda jedne sasvim drugačije kulture sa kojom se susreće.

Poznato je da dela Ursule Legvin obiluju antropološkim tropima, a u ovom romanu slavna književnica besprekorno razotkriva zamke komunikacije koje prebivaju između različitih kultura.

Prevod novog izdanja uradio je Darko Tuševljaković, koji u predgovoru, između ostalog kaže: „Leva ruka tame je jedan od romana koji, u tradiciji remek-dela klasične književnosti, svakim novim čitanjem otkrivaju čitaocu nešto novo; jedan je od romana koji se rado čitaju u raznim uzrastima i životnim periodima, i pritom svaki put ostavljaju jedinstveni, zaokruženi utisak. Leva ruka tame je društveno angažovan roman, politički roman, misaoni eksperiment, filozofski roman, avanturistički roman – i samim tim što jeste toliko toga, on izmiče jasnoj klasifikaciji, stoji sam za sebe u moru lepe književnosti nastale u drugoj polovini minulog veka, kao deo širih arhipelaga, ali ipak samostalan, dovoljno snažan da ne mora da traga za identitetom u gomili.“

Izvor: Art Anima

Podelite post