На северу се много чита

Categories ВестиPosted on

Продаја књига у Шведској достигла је историјски максимум у првој половини 2021. године, пошто су људи због пандемије мање путовали и слободно време проводили у разоноди код куће више него обично.

По свему судећи, ово ће бити још једна звездана година за шведску књижарску индустрију након рекордне 2020, извештава Ројтерс.

Удружење књижара Шведске (Svenska Bokhandlareföreningen) саопштило је данас да је укупна продаја порасла 10 одсто у односу на исти лањски период, при чему је продаја штампаних књига забележила раст од седам процената, а дигиталних за 14 одсто. Књиге за децу предводе у скоку продаје.

У поређењу са првом половином 2019. године, укупна продаја књига порасла је за 18 процената.

„Трендови које бележимо од почетка пандемије настављају се: расту дигитални продајни канали и формати, док се продаја књига у физичким књижарама смањује”, наведено је у Удружење књижара Шведске, преноси Танјуг.

Даље се додаје да многи чланови Удружења књижара, ипак, примећују да се вакцинисани купци враћају у продавнице и да упозорење „буди одговоран” такође погодује продаји овог лета.

Марија Хамрефорс (Maria Hamrefors), председница удружења, каже да највећи пад продаје бележе књижаре у великим градовима и тржним центрима, док књижаре у одмаралиштима или у регионима у којима људи живе и раде од куће имају веома добру продају.

Укупна продаја књига у овој нордијској земљи је 2020. године порасла за девет процената.

Извор: World Economic Forum

Поделите пост