Прва дела инспирисана пандемијом Ковида-19 у српској и светској књижевности

Categories ВестиPosted on

У светској и домаћој књижевности појавила су се прва прозна дела инспирисана пандемијом Ковида-19 и њоме узрокованог карантина.

Делакорт Прес (Delacorte Press), импринт Пенгвин Рандом Хауса посвећен YA прози, крајем октобра ће објавити антологију под називом Together, Apart (срп. Заједно, раздвојени), збирку кратких прича деветоро аутора и ауторки о налажењу љубави у необичним временима светског затварања и изолације. Приповетке ће се животом у карантину бавити из различитих перспектива, а неке од тема укључују: девојку која покушава да опчини своју симпатију на ТикТоку, згодног достављача пице, покретање бизниса прављења маски.

Истовремено, Стефан Михајловски је у септембру објавио роман 14 дана карантина (2020, Беолетра). Ово дело такође говори о о заљубљивању током пандемије коронавируса, као и о истраживању идентитетских позиција и психолошким трансформацијама главних јунака, Јакше и Вука. Михајловски је изјавио да је нова књига настала импулсивно, јер је због пандемије био спречен да настави истраживање за роман који спрема од децембра прошле године. Штавише, 14 дана карантина је написан за свега двадесет и осам дана што се, по ауторовом признању, не би десило да није био изолован у карантину.

Извори: Publishers Weekly, Vršac Online, Беолетра

Поделите пост