Novi roman slovenačkog pisca Draga Jančara u izdanju Arhipelaga

Categories VestiPosted on

Drago Jančar se još jednom predstavlja srpskim čitaocima, ovoga puta u delu istorijske fikcije o poslednjim danima Drugog svetskog rata.

Podelite post

Novi roman slovenačkog pisca Draga Jančara Kao i ljubav objavljen u izdanju Arhipelaga u prevodu Ane Ristović.

Jančarov roman Kao i ljubav smešten je u Mariboru i okruženju u poslednjoj godini Drugog svetskog rata. U njemu, pisac spaja intimne sudbine pojedinaca sa istorijskim silama i društvenim tokovima koji se odigravaju na pozornici Drugog svetskog rata.

Usred okupacije, logora i gerilskih borbi ukrštaju se četiri priče o četiri osobe koje su žrtve ili napadači, a nekada i oboje. Svako od Jančarovih junaka u jednom trenutku je žrtva da bi, promenom ratnih okolnosti, za neko vreme postao pobednik i osvetnik, posednik moći i osoba koja jednom dolazi u priliku da odbaci nekadašnje stavove i nametnute uloge.

Pisac iznutra prati doživljaje svojih junaka, njihove unutrašnje lomove i spoljne okolnosti koje ih izazivaju i lome, ograničavaju i sputavaju. Jančarovi junaci pokušavaju da se izbore sa okolnostima, društvenim i političkim, istorijskim i ideološkim, koje ih nemilosrdno bacaju u najrazličitija iskušenja, dovodeći ih u opasnost da pređu granicu ljudskosti, da se svete, ili pak da žive u strahu i očajanju.

Roman Draga Jančara Kao i ljubav objavljen je i na nemačkom i francuskom jeziku. U oktobru 2019. delo je bilo na vrhu lista najčitanijih knjiga u Austriji, a pozitivne kritike o ovom romanu objavljene su u vodećim listovima i nedeljnicima na čitavom nemačkom govornom području.

Izvor: arhipelag.rs

Podelite post