Нови роман словеначког писца Драга Јанчара у издању Архипелага

Categories ВестиPosted on

Драго Јанчар се још једном представља српским читаоцима, овога пута у делу историјске фикције о последњим данима Другог светског рата.

Поделите пост

Нови роман словеначког писца Драга Јанчара Као и љубав објављен у издању Архипелага у преводу Ане Ристовић.

Јанчаров роман Као и љубав смештен је у Марибору и окружењу у последњој години Другог светског рата. У њему, писац спаја интимне судбине појединаца са историјским силама и друштвеним токовима који се одигравају на позорници Другог светског рата.

Усред окупације, логора и герилских борби укрштају се четири приче о четири особе које су жртве или нападачи, а некада и обоје. Свако од Јанчарових јунака у једном тренутку је жртва да би, променом ратних околности, за неко време постао победник и осветник, поседник моћи и особа која једном долази у прилику да одбаци некадашње ставове и наметнуте улоге.

Писац изнутра прати доживљаје својих јунака, њихове унутрашње ломове и спољне околности које их изазивају и ломе, ограничавају и спутавају. Јанчарови јунаци покушавају да се изборе са околностима, друштвеним и политичким, историјским и идеолошким, које их немилосрдно бацају у најразличитија искушења, доводећи их у опасност да пређу границу људскости, да се свете, или пак да живе у страху и очајању.

Роман Драга Јанчара Као и љубав објављен је и на немачком и француском језику. У октобру 2019. дело је било на врху листа најчитанијих књига у Аустрији, а позитивне критике о овом роману објављене су у водећим листовима и недељницима на читавом немачком говорном подручју.

Извор: arhipelag.rs

Поделите пост