Papir koji se pravi od kamena: alternativa ili budućnost?

Categories VestiPosted on

Tim australijskih preduzetnika pokrenuo je kompaniju koja prizvodi kvalitetan, otporan papir bez drveta, vode i štetnih materija

Podelite post

Da li je moguće napraviti papir bez drveta? Ovo pitanje aktuelno je dugi niz godina zbog ekonomskih, ali i ekoloških razloga.

Razmišljajući o rešenju, australijski preduzetnici Kevin Garsija i Džon Tsi potrošili su godinu dana tražeći alternativne materijale od kojih može da se napravi papir.

„Šta ako pronađemo novi način za pravljenje papira, koji je više u skladu sa očuvanjem životne sredine?“, pitao se Garsija, a onda je pročitao tekst o jednoj kompaniji na Tajvanu koja pravi papir od kamena i to ga je inspirisalo da uradi isto.

I tako su 2017. godine pokrenuli kompaniju Karst Stoun Pejper u kojoj proizvode papir bez drveta, vode ili štetnih hemikalija. Osnovni materijal je otpad sa gradilišta i industrijskog otpada.

Garsija procenjuje da je njihova kompanija u 2019. godini pomogla da se spase 540 stabala drveća, 83,100 litara vode, i sprečila emitovanje 25.500 kilograma karbon-dioksida.

„Skupljamo odbačeni krečnjak gde god ga možemo pronaći, peremo ga i meljemo u fini prah“, rekao je.

Prah se meša sa HDPE (polietilen visoke gustine), smole koja se može kompostovati ili razgrađivati, što znači da se vremenom razgrađuje od sunčeve svetlosti, a iza sebe ostavlja samo kalcijum karbonat, prenosi CNN.

Oko 90 odsto smeše je kalcijum karbonat, preostalih 10 odsto je smola, koja prah veže zajedno. Smeša u obliku paste se zatim pretvara u rolne, greje i stavlja kroz velike valjke da se pretvori u tanke listove papira.

Emisija karbona u ovakvom procesu je za 67 odsto manja nego pri pravljenju papira od drveta.

Rezultat svega je da se dobije vodooptoran papir, koji se teško cepa i može da se reciklira.

Cena rokovnika pravljenih od ove smese je od deset do 25 dolara u zavisnosti od veličine, dok brendirani planeri koštaju od 39 dolara do 49 dolara.

Svoje proizvode uglavnom prodaju preko njihove veb stranice, ali se mogu naći i u 100 prodavnica, uglavnom širom Australije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

„Preko 70 odsto naših kupaca je iz SAD“, kaže Garsija.

Dodaje i da su su Fejsbuk, ViVork i Čen Zakerberg Inicijativa Marka Zakerberga i njegove supruge Prisile, naručili njihove sveske kako bi ih delili kao poklone i stavljali ih u pakete dobrodošlice za nove zaposlene.

Izvor: B92

Podelite post