Папир који се прави од камена: алтернатива или будућност?

Categories ВестиPosted on

Тим аустралијских предузетника покренуо је компанију која призводи квалитетан, отпоран папир без дрвета, воде и штетних материја

Поделите пост

Да ли је могуће направити папир без дрвета? Ово питање актуелно је дуги низ година због економских, али и еколошких разлога.

Размишљајући о решењу, аустралијски предузетници Кевин Гарсија и Џон Тси потрошили су годину дана тражећи алтернативне материјале од којих може да се направи папир.

„Шта ако пронађемо нови начин за прављење папира, који је више у складу са очувањем животне средине?“, питао се Гарсија, а онда је прочитао текст о једној компанији на Тајвану која прави папир од камена и то га је инспирисало да уради исто.

И тако су 2017. године покренули компанију Карст Стоун Пејпер у којој производе папир без дрвета, воде или штетних хемикалија. Основни материјал је отпад са градилишта и индустријског отпада.

Гарсија процењује да је њихова компанија у 2019. години помогла да се спасе 540 стабала дрвећа, 83,100 литара воде, и спречила емитовање 25.500 килограма карбон-диоксида.

„Скупљамо одбачени кречњак где год га можемо пронаћи, перемо га и мељемо у фини прах“, рекао је.

Прах се меша са ХДПЕ (полиетилен високе густине), смоле која се може компостовати или разграђивати, што значи да се временом разграђује од сунчеве светлости, а иза себе оставља само калцијум карбонат, преноси ЦНН.

Око 90 одсто смеше је калцијум карбонат, преосталих 10 одсто је смола, која прах веже заједно. Смеша у облику пасте се затим претвара у ролне, греје и ставља кроз велике ваљке да се претвори у танке листове папира.

Емисија карбона у оваквом процесу је за 67 одсто мања него при прављењу папира од дрвета.

Резултат свега је да се добије водоопторан папир, који се тешко цепа и може да се рециклира.

Цена роковника прављених од ове смесе је од десет до 25 долара у зависности од величине, док брендирани планери коштају од 39 долара до 49 долара.

Своје производе углавном продају преко њихове веб странице, али се могу наћи и у 100 продавница, углавном широм Аустралије, Сједињених Држава и Велике Британије.

„Преко 70 одсто наших купаца је из САД“, каже Гарсија.

Додаје и да су су Фејсбук, ВиВорк и Чен Закерберг Иницијатива Марка Закерберга и његове супруге Присиле, наручили њихове свеске како би их делили као поклоне и стављали их у пакете добродошлице за нове запослене.

Извор: B92

Поделите пост