Професорка у Санкт Петербургу добила отказ због читања авангардних песника: Данил Хармс оцењен као „сарадник фашиста“

Categories ВестиPosted on

Руска професорка Серафима Саприкина (Серафима Сапрыкина) пожалила се на свом Фејсбук профилу на руководство Гимназије бр. 168 (рус. Средняя общеобразовательная школа №156) које ју је наводно отпустило јер је ученицима десетог разреда рецитовала поезију авангардних аутора Александра Введенског (Александр Иванович Введенский) и Данила Хармса (Даниил Иванович Хармс).

Према речима г. Саприкине, директорка гимназије је прошлог децембра позвала хитан састанак на којем је професорки предочено да су поменути песници „непријатељи народа“ и „сарадници фашиста“. Г. Саприкина је, према сопственим речима, била принуђена да напише оставку. „Да сама нисам дала отказ, отпустили би ме на основу ‘губитка поверења’, јер ми деца, наводно, више не верују, да сам ‘ван контроле’ итд.“, изјавила је г. Саприкина у својој поруци.

Данил Хармс (1905–1942) и Александар Введенски (1904–1941) руски су аутори познати по необичном изразу и трансгресивном стваралаштву. Заједно су 1928. основали авангардну уметничку групу „ОБЕРИУ“ („ОБэРИу“, Объединение реального искусства; срп. Удружење праве уметности). Данил Хармс је након смрти постао и у свету нарочито популаран због своје апсурдне, црнохуморне, сатиричне прозе; последње издање његових прича на српском објављено је 2012. у издању издавачке куће Лом (Апсурдне приче, прев. Дејан Михаиловић).

Обојица аутора су на почетку Другог светског аутора ухапшена од стране совјетских власти под оптужбом антидржавног и контрареолуционарног деловања. Обојица су умрли у затвореништву.

„Ти људи су били, према мишљењу директорке, оправдано ухапшени од стране НКВД и мучени због својих ‘злочина’“, изјавила је г. Саприкина. „Директорка ми је потом рекла да се њихови стихови могу читати ‘само у вашим боемским кухињама’. Када сам комисији споменула да су ови песници одавно рехабилитовани, начелник музеја који је био присутан мом испитивању, иначе осамдесетогодишњи пуковник који стално доводи војнике у школу тобоже ради јачања патриотизма, од чега деца луде, одбрусио је да су ‘тих година сви били рехабилитовани’. Говорила сам им и о Мендељштаму и Гумиљову, али су им и они непријатељи“.

Г. Саприкина је на крају истакла да никада није радила у школи без дозволе, као што је директорка гимназије инсинуирала.

Поводом овог случаја се огласио и посланик скупштине Санкт Петербурга Борис Вишњевски (Борис Вишневский ), који је у објави на Фејсбуку изјавио да ће послати захтев просветном одбору и захтевати потврду догађаја и објашњење. Г. Вишњевски је истовремено напоменуо и да администрација округа у којем се налази Гимназија бр. 168 намерава да „уништи имиџ Данила Хармса“, који се сматра једним од најзначајнијих и у свету најпознатијих петербуршких књижевника.

Извор: Фонтанка, Lenka.ru, РБК

Поделите пост