Profesorka u Sankt Peterburgu dobila otkaz zbog čitanja avangardnih pesnika: Danil Harms ocenjen kao „saradnik fašista“

Categories VestiPosted on

Ruska profesorka Serafima Saprikina (Serafima Saprыkina) požalila se na svom Fejsbuk profilu na rukovodstvo Gimnazije br. 168 (rus. Srednяя obщeobrazovatelьnaя škola №156) koje ju je navodno otpustilo jer je učenicima desetog razreda recitovala poeziju avangardnih autora Aleksandra Vvedenskog (Aleksandr Ivanovič Vvedenskiй) i Danila Harmsa (Daniil Ivanovič Harms).

Prema rečima g. Saprikine, direktorka gimnazije je prošlog decembra pozvala hitan sastanak na kojem je profesorki predočeno da su pomenuti pesnici „neprijatelji naroda“ i „saradnici fašista“. G. Saprikina je, prema sopstvenim rečima, bila prinuđena da napiše ostavku. „Da sama nisam dala otkaz, otpustili bi me na osnovu ‘gubitka poverenja’, jer mi deca, navodno, više ne veruju, da sam ‘van kontrole’ itd.“, izjavila je g. Saprikina u svojoj poruci.

Danil Harms (1905–1942) i Aleksandar Vvedenski (1904–1941) ruski su autori poznati po neobičnom izrazu i transgresivnom stvaralaštvu. Zajedno su 1928. osnovali avangardnu umetničku grupu „OBERIU“ („OBэRIu“, Obъedinenie realьnogo iskusstva; srp. Udruženje prave umetnosti). Danil Harms je nakon smrti postao i u svetu naročito popularan zbog svoje apsurdne, crnohumorne, satirične proze; poslednje izdanje njegovih priča na srpskom objavljeno je 2012. u izdanju izdavačke kuće Lom (Apsurdne priče, prev. Dejan Mihailović).

Obojica autora su na početku Drugog svetskog autora uhapšena od strane sovjetskih vlasti pod optužbom antidržavnog i kontrareolucionarnog delovanja. Obojica su umrli u zatvoreništvu.

„Ti ljudi su bili, prema mišljenju direktorke, opravdano uhapšeni od strane NKVD i mučeni zbog svojih ‘zločina’“, izjavila je g. Saprikina. „Direktorka mi je potom rekla da se njihovi stihovi mogu čitati ‘samo u vašim boemskim kuhinjama’. Kada sam komisiji spomenula da su ovi pesnici odavno rehabilitovani, načelnik muzeja koji je bio prisutan mom ispitivanju, inače osamdesetogodišnji pukovnik koji stalno dovodi vojnike u školu tobože radi jačanja patriotizma, od čega deca lude, odbrusio je da su ‘tih godina svi bili rehabilitovani’. Govorila sam im i o Mendeljštamu i Gumiljovu, ali su im i oni neprijatelji“.

G. Saprikina je na kraju istakla da nikada nije radila u školi bez dozvole, kao što je direktorka gimnazije insinuirala.

Povodom ovog slučaja se oglasio i poslanik skupštine Sankt Peterburga Boris Višnjevski (Boris Višnevskiй ), koji je u objavi na Fejsbuku izjavio da će poslati zahtev prosvetnom odboru i zahtevati potvrdu događaja i objašnjenje. G. Višnjevski je istovremeno napomenuo i da administracija okruga u kojem se nalazi Gimnazija br. 168 namerava da „uništi imidž Danila Harmsa“, koji se smatra jednim od najznačajnijih i u svetu najpoznatijih peterburških književnika.

Izvor: Fontanka, Lenka.ru, RBK

Podelite post