Prva dela inspirisana pandemijom Kovida-19 u srpskoj i svetskoj književnosti

Categories VestiPosted on

U svetskoj i domaćoj književnosti pojavila su se prva prozna dela inspirisana pandemijom Kovida-19 i njome uzrokovanog karantina.

Delakort Pres (Delacorte Press), imprint Pengvin Random Hausa posvećen YA prozi, krajem oktobra će objaviti antologiju pod nazivom Together, Apart (srp. Zajedno, razdvojeni), zbirku kratkih priča devetoro autora i autorki o nalaženju ljubavi u neobičnim vremenima svetskog zatvaranja i izolacije. Pripovetke će se životom u karantinu baviti iz različitih perspektiva, a neke od tema uključuju: devojku koja pokušava da opčini svoju simpatiju na TikToku, zgodnog dostavljača pice, pokretanje biznisa pravljenja maski.

Istovremeno, Stefan Mihajlovski je u septembru objavio roman 14 dana karantina (2020, Beoletra). Ovo delo takođe govori o o zaljubljivanju tokom pandemije koronavirusa, kao i o istraživanju identitetskih pozicija i psihološkim transformacijama glavnih junaka, Jakše i Vuka. Mihajlovski je izjavio da je nova knjiga nastala impulsivno, jer je zbog pandemije bio sprečen da nastavi istraživanje za roman koji sprema od decembra prošle godine. Štaviše, 14 dana karantina je napisan za svega dvadeset i osam dana što se, po autorovom priznanju, ne bi desilo da nije bio izolovan u karantinu.

Izvori: Publishers Weekly, Vršac Online, Beoletra

Podelite post