„Moje“, novi roman Srđana V. Tešina u izdanju Arhipelaga

Categories VestiPosted on

Priča o Danilu Kišu, piščevoj majci i njemu samom otkriva ličnu i porodičnu dramu

Podelite post

Novi roman jednog od vodećih pisaca srednje generacije u srpskoj književnosti Srđana V. Tešina Moje upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji „Zlatno runo“.

Tri odustanka od poezije ispunila su uzbudljivu i nesmirujuću priču novog Tešinovog romana. Jedno je odustanak Danila Kiša od poezije iz koga je proistekla jedna od najblistavijih priča moderne srpske knjižvnosti. Drugo je odustanak piščeve majke, Milice Zrnić Tešin, od poezije za koju je dobila rane nagrade i okretanje iskustvima porodičnog života, sve do tragične smrti. Treći je odustanak samog pisca od poezije i posvećivanje pisanju proze u kojoj se ogleda drama savremenog života.

Troje ljudi različitih ljudskih i književnih sudbina, u različitim trenucima i vođeni različitim motivima, doneli su odluku da odustanu od pesništva i ta je odluka presudno uticala na sve njihove buduće izbore.

Tu počinje roman Moje u kome se prepliću porodične i književne istorije, društvena istorija druge Jugoslavije i savremene okolnosti, devedesete godine i izgubljeno vreme čitave jedne generacije, lične i društvene drame, biografije i imaginacija, mašta i činjenice, autofikcija i uzbudljiva priča ovog i minulog vremena.

Moje je neobična, nestandardna, poštena i potresna knjiga. Verujem da će ovaj roman ponovo podstaći i prodžarati mnoge duhove, ne samo mokrinske, kikindske i banatske, ali i to je deo sudbine pisca i deo sudbine književnosti. Roman Srđana V. Tešina će vas podsetiti na vaše izbore i na vaše odustanke, ali i na događaje koje ste zaboravili i na događaje koje nipošto ne želite da zaboravite – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

Izvor:
arhipelag.rs

Podelite post