Објављен нови роман турског нобеловца Орхана Памука: историјска прича о пошасти куге у Османском царству

Categories ВестиPosted on

Турски писац Орхан Памук објавио је крајем марта 2021. свој нови роман, назван Veba Geceleri (незванични превод: Ноћи куге) у оквиру издавачке куће Yapı Kredi Yayınları. Овај историјски роман говори о градоначелнику, доктору и мајору војске који се 1901. боре са жариштем куге на једном измишљеном турском острву.

Памук је том приликом у опширном интервјуу изјавио:

„Размишљао сам о овој књизи 40 година а писао сам је последње четири. Нисам сматрао да ће свет романа нарочито заинтересовати народ, али изненада, након пандемије ковида-19, људи су почели да живе управо у свету који сам описао у књизи. Нешто што сам радио у тајности одједном се указало свима.

Орхан Памук / Оrhan Pamuk (1952, Истанбул, Турска)

„У време када је пандемија започела 2020. године, још сам држао предавања у САД. Вратио сам се у Турску, и када сам чуо прве приче о коронавирусу у Истанбулу, помислио сам да су истоветне причама у мом роману.

„Када сам у једном чланку написаном за Њујорк Тајмс споменуо да претходне четири године пишем роман о пошасти, издавачи из преко 50 земаља су ме притискали да књигу завршим што пре.

„Мој роман је, ипак, страшнији од данашњег света. Године 1901. само пет процената становништва било је писмено. У данашњој Турској, тај постотак је 95. Отприлике 75 процената људи има приступ интернету. Данас, дакле, боље познајемо ствари. Шта год да се деси у суседству или у свету, врло брзо чујемо за то. То је велика разлика између данашњег света и света у мом роману.

„Острво Мингер, на којем се радња одвија, је измишљено, али је надахнуто стварним местима. Пре свега Бујукадом, највећим од истанбулских Принчевских острва; одувек сам волео осећај света у празнини на Бујукади. Такође сам био инспирисан кућама на Криту, као и сићушним Мегистијем, најисточнијим грчким острвом у Средоземљу.“

Нови роман тек што се појавио у књижарама, а Орхан Памук већ размишља о својој наредној књизи, за коју каже да ће наликовати аутобиографском тзв. „роману о уметнику“ (Künstlerroman):

„Писаћу о једном уметнику. Главни лик ће бити сличан мени и живеће у Истанбулу.“

Орхан Памук је 2006. године награђен Нобеловом наградом за књижевност. У његова најпознатија дела спадају: Зовем се Црвено (2006; Benim Adım Kırmızı, 1998), Истанбул (2006; İstanbul: Hatıralar ve Şehir, 2003), Џевдет-бегт и његови синови (2007; Cevdet Bey ve Oğulları, 1982), Музеј невиности (2008; Masumiyet Müzesi, 2008). Његове књиге преведене су на више од четрдесет језика и продате су у тиражу од више милиона примерака. Памукове романе у преводу на српски објављује издавачка кућа Геопоетика, у сарадњи са неколико преводилаца. Орхан Памук живи и ради у САД, где предаје креативно писање и компаративну књижевност на Универзитету Колумбија.

Извор: Hürriyet

Поделите пост