Prvi roman scenariste Čarlija Kaufmana: crnohumorni haos na 720 strana

Categories VestiPosted on

Čuveni holivudski filmski stvaralac Čarli Kaufman (Charlie Kaufman) objavio je u julu tekuće godine svoj prvi roman, nazvan Antkind.

Kaufman je poznati scenarista neobičnih i eksperimentalnih filmova, od kojih izdvajamo: Biti Džon Malkovič (Being John Malkovich, 1999), Adaptacija (Adaptation, 2002), Večni sjaj besprekornog uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004), Sinegdoha, Njujork (Synegdoche, New York, 2008) i Anomalisa (Anomalisa, 2015). Uprkos ekscentričnoj prirodi ovih dela, Kaufman je postigao i uspeh i među širom publikom. Sinegdoha, Njujork je prvi film koji je Kaufman i režirao.

Roman Antkind donosi priču o neurotičnom filmskom kritičaru B. Rozenbergeru Rozenbergu koji slučajno otkriva najneobičnije umetničko dostignuće u istoriji: tromesečni film misterioznog, psihotičnog, povučenog reditelja koji je ovo delo stvarao devedeset godina. Kada film bude slučajno uništen, glavni junak kreće u potragu za načinima njegove restauracije. Pored tema koje su prepoznatljive iz Kaufmanovog filmskog opusa, Antkind obuhvata i čitavu galeriju bizarnih likova i dešavanja, poput čudovišta iz američkih urbanih legendi, androida, klonova, alternativnih istorijskih događaja i šizoidnih referenci na savremenu popularnu kulturu.

Poput autorovih filmskih dela, roman Antkind koristi postmoderne i neoavangardne stvaralačke postupke, kao i apsurdističko, autoreferencijalno i crnohumorno pripovedanje. Usled ovih osobenosti, kao i zbog svoje dužine (720 str. u prvom izdanju), narativne složenosti i neobičnih situacija, kritičari su ovo delo uporedili sa stvaralaštvom savremenih američkih postmodernih autora poput Tomasa Pinčona i Dejvida Fostera Volasa.

Roman je u julu 2020. objavila izdavačka kuća Random House.

Podelite post