U pripremi $22.000 vredna knjiga o Sistinskoj kapeli

Categories VestiPosted on

Izdavačka kuća Kelavej Arts end Enterteinment (Callaway Arts and Entertainment) najavila je ambiciozni trotomni komplet knjiga pod nazivom Sistinska kapela (The Sistine Chapel) koji će predstavljati do sada najverniju i najobimniju zbirku renesansnih freski kojima je oslikana unutrašnjost ove crkve.

Izdanje će brojati 822 strane i biće štampano u nestandardno velikom formatu 60h43cm. Knjige će biti ukoričene zlatnim, srebrnim i platinastim svilenim koricama, a pojedinačni tomovi će imati po 10 kilograma. Fotografije u knjizi uslikane su gigapiksel tehnologijom, a boje su im dodatno uređene kako bi originalima odgovarale sa tačnošću od 99,4%. Slike, od kojih većina u vernoj razmeri 1:1, prikazuju dela Mikelanđela, Botičelija, Peruđina, Girlandaja i ostalih renesansnih umetnika čije freske krase zidove ove kapele. Cena jednog primerka ovog trotomnog projekta je 22.000 dolara.

Osnivač Kelaveja, Nikolas Kelavej (Nicholas Callaway), izjavio je da je ovo izdanje definitivna i ultimativna knjiga o Sistinskoj kapeli. Objavljivanje je najavljeno za 1. decembar 2020. Deo zarade biće dat Vatikanskim muzejima (Musei Vaticani).

Urednička direktorka Kelaveja, Manuela Ruzvelt (Manuela Roosevelt), izjavila je da verna razmera slika u ovoj knjizi dozvoljava da se ova dela dožive kao nikada do sada, budući da posetioci Sistinske kapele ove freske inače posmatraju na plafonu koji se nalazi na dvadeset metara visine, ili na zidovima kojima nije dozvoljeno približavanje. Više od 270.000 fotografija svojom detaljnošću omogućava čitaocima da vide čak i pojedinačne poteze kičice– kao da su pored samih umetnika u trenutku slikanja.

Izdanje Sistinska kapela u izradi je već pet godina i predstavlja plod saradnje između Vatikanskih muzeja i bolonjskog izdavača posvećenom objavljivanju fototipskih izdanja umetničkih dela, Scripta Maneant.

Izvor: Publishers Weekly

Podelite post